Domowa pizza na żytnim spodzie (również w wersji wegańskiej)

W związku z tym, że mam weekend wolny od zajęć, pozwoliłam sobie wziąć udział w kursie „Żywienie w chorobach tarczycy, diety wegetariańskie i wegańskie”. Kurs ten trwa całe dwa dni – sobotę i niedzielę. Mam nadzieję, że dużo z niego wyniosę i pieniądze nie pójdą w błoto.
Dzisiaj postanowiłam wstawić pizzę na żytnim spodzie, o której wspominałam Wam w przepisie na pizzę na spodzie z polenty. Przygotowanie jej nie jest trudne, a na pewno smakuje lepiej, niż z pobliskiej pizzerni. Kiedy zrobicie ją raz, nie poprzestaniecie – zakochacie się w niej! Pierwsze cztery zdjęcia przedstawiają wegańską wersję, ostatnie – wegetariańską. 

Składniki na spód:
– 400g mąki żytniej typ 720
– 220ml wody (ok. 37 stopni)
10ml oliwy (+ do natłuszczenia miski)
10g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
sól

Dużą miskę natłuszczamy i odkładamy na bok. W drugiej misce umieszczamy wodę, cukier i drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, oliwę i sól, zagniatamy na stolnicy, aż uzyskamy jednolite i elastyczne ciasto. Formujemy kulę i przekładamy do natłuszczonej miski, którą przykrywamy wilgotną ściereczką. Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Piekarnik nastawiamy na 220-230 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą. Ciasto rozkładamy na basze i rozciągając formujemy koło lub prostokąt. Tworzymy niewysoki brzeg na całym obwodzie. Na cieście układamy ulubione dodatki, u mnie były to:
domowy sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy
– ser wegański, zamrożony ser z ziemniaka lub mozzarella
– cebule
– pieczarki
Pieczemy 20-25 minut. Zajadamy z ulubionymi sosami lub bez.
Smacznego!

Wegetariańska wersja z mozzarellą

 

MJ.

Komentarzy: 14

  1. ciasto urzeka wygladadem, a jak sie z nim pracuje? "tez chetnie bym skorzystala z takiego kursu 🙂

  2. Powiem Ci, że podczas wyrabiania nie czuć aż tak drastycznej różnicy między ciastem pszennym a żytnim 🙂

  3. Już wiem, jaki będzie mój jutrzejszy obiad 🙂 Ten żytni spód musi być cudownie chrupiący <3

  4. z olbrzymim apetytem zjadłabym nie jeden taki kawałek!

  5. Jud napisał: Odpowiedz

    Uwielbiam pizze na takich zdrowych spodach! 🙂

  6. Natalie napisał: Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam pizzy na takim spodzie!

  7. OLJA napisał: Odpowiedz

    ciekawy pomysł, pycha

  8. Kiki napisał: Odpowiedz

    Jestem bardzo na tak, bo chodzi za mną pizza! 😉

  9. Pizza domowa? Zawsze najlepsza! A w takim wydaniu…musi być obłędna! 🙂

  10. Uwielbiam pizze, jadłam na spodzie, żytnim, orkiszowym , kukurydzianym itp… 🙂 Wszystkie uwielbiam i wiem że następnym razem jak będę robić, zrobię po Twojemu. i wygląda obłędnie.

  11. Monica napisał: Odpowiedz

    O, na żytnim spodzie jeszcze nie piekłam. Fajny pomysł!
    Pozdrawiam serdecznie!

  12. A nyslisz, że na zakwsie zytnim zamiast drożdży bedzie ok? Z kqzdym kolejnym przepisem zaczynam bardziej kochac twoj blog a trafiłam tutaj jakies 20min temu 😃

  13. A nyslisz, że na zakwsie zytnim zamiast drożdży bedzie ok? Z kqzdym kolejnym przepisem zaczynam bardziej kochac twoj blog a trafiłam tutaj jakies 20min temu 😃

  14. Szczerze.. nigdy nie próbowałam na zakwasie.. Jak zaryzykujesz, to daj znać jak wyszło! 🙂 Dzięki za miłe słowa!

Dodaj komentarz