Domowa pizza na żytnim spodzie (również w wersji wegańskiej)

W związku z tym, że mam weekend wolny od zajęć, pozwoliłam sobie wziąć udział w kursie „Żywienie w chorobach tarczycy, diety wegetariańskie i wegańskie”. Kurs ten trwa całe dwa dni – sobotę i niedzielę. Mam nadzieję, że dużo z niego wyniosę i pieniądze nie pójdą w błoto.
Dzisiaj postanowiłam wstawić pizzę na żytnim spodzie, o której wspominałam Wam w przepisie na pizzę na spodzie z polenty. Przygotowanie jej nie jest trudne, a na pewno smakuje lepiej, niż z pobliskiej pizzerni. Kiedy zrobicie ją raz, nie poprzestaniecie – zakochacie się w niej! Pierwsze cztery zdjęcia przedstawiają wegańską wersję, ostatnie – wegetariańską. 

Składniki na spód:
– 400g mąki żytniej typ 720
– 220ml wody (ok. 37 stopni)
10ml oliwy (+ do natłuszczenia miski)
10g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
sól

Dużą miskę natłuszczamy i odkładamy na bok. W drugiej misce umieszczamy wodę, cukier i drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, oliwę i sól, zagniatamy na stolnicy, aż uzyskamy jednolite i elastyczne ciasto. Formujemy kulę i przekładamy do natłuszczonej miski, którą przykrywamy wilgotną ściereczką. Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Piekarnik nastawiamy na 220-230 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą. Ciasto rozkładamy na basze i rozciągając formujemy koło lub prostokąt. Tworzymy niewysoki brzeg na całym obwodzie. Na cieście układamy ulubione dodatki, u mnie były to:
domowy sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy
– ser wegański, zamrożony ser z ziemniaka lub mozzarella
– cebule
– pieczarki
Pieczemy 20-25 minut. Zajadamy z ulubionymi sosami lub bez.
Smacznego!

Wegetariańska wersja z mozzarellą

 

MJ.

20 Replies to “Domowa pizza na żytnim spodzie (również w wersji wegańskiej)”

  1. ciasto urzeka wygladadem, a jak sie z nim pracuje? "tez chetnie bym skorzystala z takiego kursu 🙂

  2. Powiem Ci, że podczas wyrabiania nie czuć aż tak drastycznej różnicy między ciastem pszennym a żytnim 🙂

  3. Już wiem, jaki będzie mój jutrzejszy obiad 🙂 Ten żytni spód musi być cudownie chrupiący <3

  4. z olbrzymim apetytem zjadłabym nie jeden taki kawałek!

  5. Uwielbiam pizze na takich zdrowych spodach! 🙂

  6. Nigdy nie jadłam pizzy na takim spodzie!

    1. Cześć
      Upiekłem już ze sto pizzy i każda znikała momentalnie w czeluściach naszych głodnych brzuchów. Nigdy nie dałem plamy. Moje ciasto było robione z mąki pszennej a tym razem postanowiłem zrobić pizzę z mąki żytniej . No i stało się to czego się obawiałem. Pomimo że ciasto było w piekarniku 25 minut w ogóle się nie upiekło jeden wielki glut. Fuj ( żeby nie powiedzieć …) pizza w całości wylądowała na kompostowniku. Czy przyczyną mogło być zastosowanie mąki żytniej 2000?
      Pozdrowienia dla wszystkich smakoszy pizzy🤠

      1. Niestety tak… Mąka żytnia 2000 ma zupełnie inne właściwości w obróbce niż żytnia 720. Jestem przekonana, że nawet już podczas wyrastania zauważyłeś, że ciasto nie wyrosło lub wyrosło minimalnie. Jakiekolwiek wypieki z mąki żytniej 2000 będą zawsze o wiele bardziej zbite i ciężkie niż z typu 720. Spróbuj następnym razem z 720, będziesz zachwycony! 🙂

  7. ciekawy pomysł, pycha

  8. Jestem bardzo na tak, bo chodzi za mną pizza! 😉

  9. Pizza domowa? Zawsze najlepsza! A w takim wydaniu…musi być obłędna! 🙂

  10. Uwielbiam pizze, jadłam na spodzie, żytnim, orkiszowym , kukurydzianym itp… 🙂 Wszystkie uwielbiam i wiem że następnym razem jak będę robić, zrobię po Twojemu. i wygląda obłędnie.

  11. O, na żytnim spodzie jeszcze nie piekłam. Fajny pomysł!
    Pozdrawiam serdecznie!

  12. A nyslisz, że na zakwsie zytnim zamiast drożdży bedzie ok? Z kqzdym kolejnym przepisem zaczynam bardziej kochac twoj blog a trafiłam tutaj jakies 20min temu 😃

  13. A nyslisz, że na zakwsie zytnim zamiast drożdży bedzie ok? Z kqzdym kolejnym przepisem zaczynam bardziej kochac twoj blog a trafiłam tutaj jakies 20min temu 😃

  14. Szczerze.. nigdy nie próbowałam na zakwasie.. Jak zaryzykujesz, to daj znać jak wyszło! 🙂 Dzięki za miłe słowa!

  15. jak myslisz co moze byc przyczyną ze pizza nie dopiekła się bezposrednio pod sosem? spód był elegancko chrupki, natomiast tam gdzie sos i skladniki – surowe ciasto. Czy to mozliwe ze zbyt rzadki sos rozmoczył ciasto i dlatego tak to wyszlo ?

    1. Powodów może być parę. W jednym z nich przyczyna może leżeć w piekarniku, że to on nie osiąga takiej temperatury. Drugi, że składników na pizzy było za dużo, przez co wysoka temperatura nie dotarła do spodu pod nimi. A trzeci, że ciasto było tam trochę za grube. Jednakże, metodą rozwiązujący każdy z tych powodów, byłoby wydłużenie czasu pieczenia. Jestem pewna, że następnym razem pizza wyjdzie Ci idealnie! Robię pizzę z tego przepisu dość często i wychodzi świetnie! Jednakże ostatnio przestawiłam się na pieczenie na kamieniu.. 10-12 minut i pizza gotowa! 🙂

  16. Czy można suche drożdże zastąpić świeżymi drożdżami?

    1. 20g starczy 🙂

Dodaj komentarz