Bezglutenowa pizza na kalafiorowym spodzie FIT

pizza-kalafiorowa2
Każdego z nas łapie czasem ochota na coś niezdrowego i kalorycznego. A co, jeśli wymienimy niektóre ze składników na zdrowsze zamienniki? Powstanie wspaniały deser, czy danie, po którym nie musimy mieć wyrzutów sumienia, a nasza ochota zostanie zaspokojona. Takim przykładem jest genialna bezglutenowa pizza na spodzie z kalafiora! Jest niskokaloryczna, warzywna i nie zawiera ani grama mąki pszennej, w dodatku jest prosta w przygotowaniu i zrobi ją każdy. Taka pizza to świetny pomysł na obiad, bez strachu o nadwyżkę kaloryczną. Czy może być coś lepszego?

Składniki na spód kalafiorowy:
– 400g kalafiora
– 2 jajka
– 2 łyżki otrębów/mąki kukurydzianej
– sól, pieprz

Kalafior myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy jajka, mąkę lub otręby, doprawiamy i porządnie mieszamy. Otrzymaną masę równomiernie rozprowadzamy na papierze do pieczenia, tak by nasz spód nie był za gruby. Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, spód ma utworzyć spójną całość. W tym czasie zabieramy się za sos pomidorowy.

Składniki na sos pomidorowy:
– 500ml przecieru pomidorowego
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 1/3 łyżeczki: tymianku, bazylii, oregano, papryki ostrej i słodkiej
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, zagotowujemy i odparowujemy z nadmiaru wody do momentu, aż sos stanie się dość gęsty, od czasu do czasu mieszając.

Dodatkowo:
– ulubione składniki np. upieczony schab/kurczak, papryka czerwona, pieczarki, cebula, mozzarella

Gdy spód już się podpiecze, wyciągamy go z piekarnika i rozsmarowujemy na nim połowę przygotowanego sosu. Na nim układamy ulubione składniki i ponownie wkładamy do piekarnika do momentu, aż ser się rozpuści, na ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Pizzę wyciągamy i podajemy z drugą połową gotowego sosu pomidorowego.
Smacznego!


pizza-kalafiorowa3

pizza-kalafiorowa

pizza-kalafiorowa4

Komentarzy: 11

  1. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Nabrałam ochoty na pizze 😉

  2. Natalie napisał: Odpowiedz

    Nigdy nie robiłam pizzy na takim spodzie 🙂

  3. kalafiorowy spód? Super pomysł:)

  4. Pizzy ze schabem jeszcze ne jadłam, muszę wypróbować takie połączenie 🙂

  5. super pizza 🙂 kiedyś robiłam na spodzie z brokuła 🙂

  6. Megly napisał: Odpowiedz

    Kalafiorowy spód? Wow! Pierwsze słyszę. Nigdy takiej pizzy nie jadłam. Ciekawa propozycja. Pysznie wygląda. Na pewno jest smaczna. Ach, jak ja uwielbiam pizzę. Zwłaszcza domową…
    Pozdrawiam ciepło 🙂

  7. Buba napisał: Odpowiedz

    Mniam, mniam, pyszna byłą:
    http://bajdocja.blogspot.com/2016/11/pizza-z-kalafiora.html

    Dzięki za przepis! 🙂

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Super, dzięki wielkie! Na zdrówko 🙂

  8. Buba napisał: Odpowiedz

    Wpisałam komentarz z podziękowaniem i linkiem.
    I pewnie przez ten link komentarz wylądował w spamie 🙁

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Już wszystko jest 🙂 dzięki!

Dodaj komentarz