Pizza na spodzie z polenty z domowym sosem pomidorowym (również w wersji wegańskiej)

Już jutro wraz z moim mężczyzną wyjeżdżamy na krótkie wakacje do Władysławowa. Nie mogę się doczekać! Tak dawno nigdzie razem nie byliśmy.. Ten semestr dał nam w kość, więc jak najbardziej zasługujemy na taki odpoczynek. Z jednej strony jest to wyjazd z okazji urodzin Artura i Walentynek, a z drugiej po prostu chcemy oderwać się, choć na chwile, od rzeczywistości. 
Jeżeli lubicie pizzę, a nie chcecie jeść tej, zrobionej z mąki pszennej, warto jest kombinować z innymi rodzajami mąk, spróbować zrobić ją z kalafiora, czy z polenty. Ostatnio zrobiłam świetną pizzę z mąki żytniej, ale dzisiaj mam zamiar podzielić się z Wami przepisem na pizzę z polenty. Na jej korzyść przemawia łatwość jej wykonania, a zarazem fakt, że nie musimy martwić się, czy ciasto nam wyrośnie na drożdżach czy też nie.

Składniki na spód z polenty: 
– 1l wody
– 250g kaszki kukurydzianej
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka oregano
– 1/2 łyżeczki bazylii
– 1/2 łyżeczki lubczyku
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz

Doprowadzamy wodę do wrzenia. Stopniowo dodajemy kaszkę, ciągle mieszając (najlepiej by nie było grudek, w razie problemów możemy posłużyć się blenderem). Masa nie może być zbyt gęsta (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), ani zbyt płynna. Kiedy woda się wchłonie, dodajemy oliwę, zioła, sól i pieprz. Na papierze do pieczenia rysujemy (odrysowujemy) okręgi (u mnie były to 3 małe i 1 duży). Na każdy okręg równomiernie nakładamy przygotowaną polentę. Wszystkie spody umieszczamy na 40-60min w lodówce. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy (przepis poniżej) i jeżeli robimy wegańską wersję – zamrażamy w foremce przygotowany ser z ziemniaka. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. 

Składniki na sos pomidorowy:
– 400g pomidorów krojonych (1 puszka)
1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka oleju
– 1 łyżeczka masła/margaryny
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1/2 łyżeczka cukru
– sól, pieprz

Cebulę drobno kroimy i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na łyżeczce oleju. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki, wraz z wcześniej podsmażoną cebulką i czosnkiem. Przy pomocy blendera miksujemy na gładki sos. Całość dusimy pod uchylonym przykryciem przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodatkowo:
– pieczarki
zamrożony ser z ziemniaka lub zwykły
– papryka
cebula
BIO Tofu z ziołami POLSOJA 

Spody z polenty wyciągamy z lodówki i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku. Następnie odwracamy je na drugą stronę, rozsmarowujemy przygotowany wcześniej sos pomidorowy, rozkładamy wedle uznania nasze dodatki i posypujemy startym serem (zamrożony ser z ziemniaka również ścieramy na tarce). Ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Zajadamy z sosem pomidorowym lub bez.
Smacznego!

 

MJ.

Komentarzy: 6

  1. Pizza na dzień pizzy 🙂 rozważam właśnie pomysł na kolacje 🙂
    Bawcie się dobrze :*

  2. mm! Wygląda niesamowicie aż zgłodniałem!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

  3. Bardzo ciekawa alternatywa dla pizzy na tradycyjnym cieście! I zachęciłaś mnie, aby następnym razem dodać do pizzy tofu 🙂 Miłego wypoczynku!

  4. Mniam! Dawno nie robiłam domowej pizzy…a uważam, że takie są najlepsze! 🙂

  5. Natalie napisał: Odpowiedz

    Wygląda bosko! Zjadłabym teraz kawałek takiej wypasionej pizzy 😉

  6. wygląda inaczej, ale jak bardzo smaczna musi być!

Dodaj komentarz