Tuż przed świętami, chciałabym zaprezentować Wam rewelacyjny i niesamowicie pyszny deser a’la Snickers na bazie budyniu jaglanego, karmelu daktylowego i solonych orzeszków. Każda warstwa wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem, a łącząc je wszystkie łyżeczką… zwariujecie na punkcie tego deseru! Całość zrobiona jest przyrządzona tylko ze zdrowych i naturalnych składników, musicie go spróbować! Zapraszam również do wypróbowania deseru Raffaello w słoiczku FIT z tej serii 🙂
Przepis na 6 porcji, jedna porcja to 418kcal.
Składniki na budyń jaglany:
– 600+200ml mleka (krowiego, sojowego, migdałowego…)
– 200g kaszy jaglanej (2 woreczki)
– 1 laska wanilii
*opcjonalnie: 2 łyżeczki ksylitolu
Kaszę przelewamy kilkukrotnie i gotujemy na 600ml mleka z wydrążoną laską wanilii i ziarenkami oraz ksylitolem, na bardzo miękko na wolnym ogniu, pod przykrywką przez ok. 20 minut, często mieszając. W tym czasie zabieramy się za robienie karmelu daktylowego. Do kaszy dolewamy 200ml mleka, mieszamy i odstawiamy do wchłonięcia. Następnie znów stawiamy na ogień i gotujemy ok. 5 min do całkowitego wchłonięcia mleka. Laskę wanilii wyciągamy, chwilę studzimy i miksujemy ją na gładki budyń.
Składniki na karmel daktylowy:
– 150g daktyli świeżych/suszonych
– 100g wody
– 1,5 łyżki masła orzechowego
Jeżeli mamy suszonej daktyle zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 30-60 minut. Świeże pozbawiamy pestki. Daktyle odcedzamy i umieszczamy w mikserze wraz z 100ml wody i masłem orzechowym. Miksujemy na gładki mus.
Dodatkowo:
– 100g orzeszków ziemnych
– 50g gorzkiej czekolady
– 3 łyżki mleka (krowiego, sojowego..)
– 1/2 łyżeczki masła/oleju kokosowego
– 1/4 łyżeczki soli
Orzeszki ziemne rozgniatamy na mniejsze i większe kawałeczki, mieszamy z solą. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem i masłem/olejem. W słoiczkach układamy warstwami w kolejności: budyń z kaszy jaglanej, orzeszki, karmel z daktyli, znów budyń z kaszy jaglanej, czekolada i orzeszki. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
To jest cudowne!!! I można przyszykować na Święta 😉
Raj w słoiczku 🙂
Można daktyle jakoś zastąpić? Na przykład masło orzechowe połączyć po prostu z ksylitolem albo coś? Będzie to samo?
Możesz spróbować, ale to nie będzie to samo 🙁 jeżeli chcesz uzyskać podobny efekt użyj po prostu kajmaku, lecz to już nie będzie deser „FIT” 🙂
Ile wychodzi z tego przepisu takich sloiczkow?
Wszystko zależy od rozmiarów słoiczków. Mi wyszły 3 słoiczki o pojemności 350ml 🙂
Do ugotowanej kaszy z 600ml mleka dolewamy po ugotowaniu 200ml??
Tak 🙂 musi mieć nieco rzadszą konsystencję nić kasza którą podajemy np. do obiadu 🙂
Jeśli ten deser jest fit to ja jestem w niebie! 🙂 Uwielbiam snickersowe smaki i jestem ich przeogromną fanką. Wiadomo, tradycyjny baton Snickers jest niesamowicie kaloryczny, więc nie pozwalam sobie na niego zbyt często. Ta alternatywa z ksylitolem jednak bardzo mnie kusi. Pozdrawiam ciepło. 🙂
Snickers ma 243kcal a ten sloiczek ma pewno ma więcej, czekolada gorzka orzechy daktyle i kasza wszystko kaloryczne ? na pewno jest to zdrowsza wersja ale tez kaloryczna
Owszem kaloryczne, ale jak bardzo zdrowe! Zresztą, im mniejsze porcje zrobimy, tym mniejsza kaloryczność. Nikt nie każe jeść nam wszystkiego na raz 🙂
Wygląda obłędnie, a z całą pewnością smakuje jeszcze lepiej 🙂
O Mój Boże no taki deser to ja poproszę:)
Uwielbiam takie smakołyki:)
pyszny pomysł na urozmaicenie śniadania <3
Jak długo można przechowywać taki deser?
Do dwóch dni w lodówce 🙂
Robie go właśnie już 3 raz. Cudowny, przepyszny, najlepszy deser jaki w życiu jadłam! I do tego fit! Nieboooo!!! ????
Smak niesamowity!!! Ale kalorii duuuuużo 😉
Wygląda i zapewne smakuje pysznie. Muszę tylko zrobić mleko roślinne i zabieram się do roboty 😉