Deser Raffaello w słoiczku FIT

deser-raffaello2

Pomijając fakt, że większość słodyczy, które możemy znaleźć w sklepach nie jest zdrowa to jest jeden taki smakołyk, którego smak uwielbiam, a bardzo łatwo odtworzyć go w zdrowszej wersji. Chodzi oczywiście o Raffaello. Połączenie kokosa, migdałów, chrupiącego wafelka i mlecznego kremu to rozkosz dla podniebienia, lecz po co faszerować się ogromem tłuszczu, cukru i mleka w proszku, skoro w warunkach domowych, możemy odtworzyć ten smak z wartościowych składników? Pierwsze skrzypce gra tu kasza jaglana, która nazwana jest polskim superfoods. Na moim blogu znajdziecie również przepis na trufle Raffaello – równie smaczne i zdrowe. Z przepisu wychodzi 5 słoiczków.

Składniki na krem:
– 500 ml mleka (napoju) kokosowego
– 400 ml (puszka) mleczka kokosowego
– 150g suchej kaszy jaglanej
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 2 łyżki ksylitolu
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 laska wanilii
– sok z ćwiartki cytryny

Dodatkowo:
– chipsy kokosowe
– płatki migdałowe
– ekspandowana kasza jaglana
– pełnoziarniste herbatniki

1. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, odcedzamy, umieszczamy w rondelku i zalewamy 500 ml mleka kokosowego. Gotujemy na wolnym ogniu wraz z wyjętymi czubkiem noża ziarenkami wanilii i pozostałą laską wanilii do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie bardzo miękka (ok. 20-25 min). Ugotowaną kaszę studzimy i wyrzucamy laskę wanilii. W misie blendera umieszczamy pozostałe składniki i miksujemy na idealnie gładki krem, w razie potrzeby dosładzamy.
2. Herbatniki kruszymy i umieszczamy na dnie słoiczka. Na nich umieszczamy krem Raffaello, następnie ekspandowaną kaszę jaglaną z płatkami migdałowymi i kolejną warstwę kremu. Na koniec dekorujemy chipsami kokosowymi. Przed podaniem trzymamy w lodówce.
Smacznego!

deser-raffaello

deser-raffaello3

Komentarzy: 17

  1. Oksana napisał: Odpowiedz

    wow! wygląda smakowicie, z pewnością wypróbuję 🙂

  2. Wow! Superowe to! ❤

  3. O rany! Ślinka leci od samego patrzenia 🙂

  4. Natalie napisał: Odpowiedz

    Deser ideał!

  5. Ervisha napisał: Odpowiedz

    NIe przepadam za rafaello ale ten Twój wyglada smacznie 😉

  6. Lena napisał: Odpowiedz

    wygląda wspaniale po prostu:)

  7. Megly napisał: Odpowiedz

    Fajny ten deserek. Nie można mu się oprzeć. Uwielbiam takie białe kompozycje. Delikatny, pyszny – wspaniały. Deserki w słoiczkach póki co kosztowałam tylko w restauracjach – czas chyba przestawić się i popróbować takich eksperymentów z formą podania w domu. Pozdrowionka!

  8. Uwielbiam Raffaello, więc ten deser jest dla mnie idealny! 🙂

  9. Świetny krem.

  10. Cześć!
    Czym się różni mleko kokosowe od mleczka kokosowego?
    Pozdrawiam ze zszywki kasiuniabe

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Mleko kokosowe (napój kokosowy) możemy kupić w dużym kartonie, tak jak zwykłe mleko krowie. Jest rzadsze i mniej tłuste. Bez problemu można wykonać je w domu za pomocą wody i wiórków kokosowych. Zaś mleczko kokosowe zazwyczaj sprzedawane jest w puszkach, czasem w małych kartonikach. Jest gęstsze, tłustsze i zawiera ekstrakt z kokosa. Po włożeniu do lodówki oddziela się na krem (śmietankę) kokosowy i wodę kokosową, które bardzo często w takiej postaci wykorzystywane są w kuchni 🙂 Pozdrawiam

  11. Anonim napisał: Odpowiedz

    Super, tylko mam pytanko czym mogę zastąpić kaszę jaglaną, bo przy jej całym dobrodziejstwie nie jest wskazana przy niedoczynności tarczycy, pozdrawiam

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Na dany moment nic nie przychodzi mi do głowy.. 🙁 Przyznam szczerze, że osobiście jadam kaszę jaglaną przy niedoczynności tarczycy i nigdy nie spotkałam się ze wskazaniem wyeliminowania jej z diety przy tej chorobie.

  12. Anonim napisał: Odpowiedz

    Wygląda świetnie😊, tylko jaką pojemność słoiczków użyć?
    Czy wiadomo ile jeden słoiczek tego deseru ma kalorii?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Użyj takich jakie masz, mogą być to również szklanki! 🙂
      Jeden słoiczek na zdjęciu ma ok. 300kcal, lecz wszystko zależy od tego ile i jakich ciasteczek na dno użyjesz. Im więcej mniejszych porcji, tym mniejsza kaloryczność! 🙂

  13. Agnieszka napisał: Odpowiedz

    Mleczko kokosowe używamy całe czy samą śmietankę bez wody?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Całe 🙂

Dodaj komentarz