Bardzo chrupiąca granola z kaszą gryczaną i kakao


Nie ma to jak domowa granola! Na moim blogu znajdziecie wiele propozycji na granole (linki zamieszczam poniżej), lecz tym razem mam coś nietypowego. Otóż granolę z kaszą gryczana – baaaardzo chrupiącą i niezwykle smaczną. Granole świetnie sprawdzają się na pierwsze i drugie śniadanie, a również jako dodatki do deserów. Pamiętajcie, że te domowe są zdrowsze od tych kupnych. Nie zawierają konserwantów i ulepszaczy, ani cukru, którego dodają w ogromnych ilościach. Możemy sięgać po nasze ulubione bakalie i kombinować z ich proporcjami wedle naszego uznania. Zapraszam do wypróbowania również tych przepisów na granolę:
błyskawiczna granola z patelni
domowa granola orzechowa
domowa granola z rabarbarem
granola jabłkowa z orzechami
domowa granola waniliowa

Składniki:
– 300g płatków owsianych (bezglutenowych)
– 120g orzechów włoskich
– 100g kaszy gryczanej
– 60g wiórków kokosowych
– 30g nasion chia
– 3 łyżki oliwy (oleju)
– 3-4 łyżki miodu lub syropu klonowego
– 2 łyżki kakao
– 1/3 łyżeczki soli

Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Płatki, orzechy, kaszę, wiórki i chia mieszamy w większej misce. Oliwę, sól, miód, kakao mieszamy i podgrzewamy na patelni, by miód/syrop się roztopił. Zawartość patelni łączymy z zawartością miski. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy granolę. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie granole mieszamy na blasze i pieczemy kolejne 10 minut.
Smacznego!

Dodaj komentarz