Błyskawiczny mus brzoskwiniowy


A przy niedzieli… zapraszam Was do wypróbowania błyskawicznego deseru – musu z brzoskwini. Jest prosty i szybki w wykonaniu, idealnie sprawdza się, gdy nawiedzają nas niezapowiedziani goście, gdyż do jego przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Do jego przygotowania świetnie sprawdzą się świeże brzoskwinie jak i te z puszki. Przekonajcie się jaki on dobry 🙂
Przepis na 4-5 porcji. Przy podziale na 5 porcji, jedna to ok. 205kcal, B: 1,3g, T: 18,2g, W: 9,9g.

Składniki:
– 4 brzoskwinie (świeże lub z puszki)
– 300ml schłodzonej śmietanki 30%
– sok z 1 cytryny
– 1-2 łyżki erytrytolu (lub innego cukru)
Dodatkowo: ćwiartki brzoskwiń i listki mięty do dekoracji

Jeżeli używamy świeżych brzoskwiń: obieramy je (lub nie), usuwamy pestki i miksujemy je na prawie gładko w blenderze wraz z sokiem z cytryny. Jeżeli używamy brzoskwiń z puszki: do miksowania dodajemy 1-2 łyżki zalewy. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno i delikatnie łączymy z brzoskwiniami. Całość przelewamy do małych słoiczków lub kokilek. Dekorujemy brzoskwiniami i listkami mięty.
Smacznego!



 

 

 

Dodaj komentarz