Pewnie wielu z Was korzysta z brzoskwiń w puszce. Przyznaję się bez bicia, że ja też. Są idealnie słodkie, pyszne, soczyste, obrane i mają ładny kolor. Lecz, co robicie z syropem, który zostaje Wam po wyjęciu brzoskwiń? Wylewacie? Z racji tego, że syrop w którym zanurzone są brzoskwinie musi mieć takie samo (lub podobne) stężenie cukru, co owoce – ma tyle samo wartości odżywczych, co brzoskwinie. Uproszczając: brzoskwinia, będąca w roztworze takim samym, jaki jest u niej w komórkach, wypuszcza z nich część cennych witamin i minerałów, które pozostają w syropie. Jedząc same brzoskwinie, jemy tylko połowę ich wartości odżywczych. Dlatego, nie wylewajmy tego wartościowego syropu, tylko przyrządźmy z niego rewelacyjną lemoniadę!
Składniki:
– cały syrop z 1 puszki brzoskwiń
– woda gazowana
– kilka gałązek mięty
– kilka plasterków cytryny
– sok z 1 cytryny
– kostki lodu
Syrop wlewamy na dno dzbanka, dodajemy plasterki cytryny przekrojone na pół, wyciśnięty sok z cytryny i listki mięty. Dzbanek dopełniamy wodą i mieszamy. Przed podaniem wrzucamy kilka kostek lodu.
Smacznego!
Narobiłaś mi smaku na taką właśnie lemoniadę. Muszę kupić brzoskwonie w puszce:)
Brzoskwiniowa? Takiej nie znałam 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ja wolę delikatnie słodkie lemoniady, więc zapewne puszka syropu wystarczy na dużą ilość 😀 pomysł pyszny
Ona właśnie jest tylko delikatnie słodka, dlatego taka pyszna! Sama nie lubię bardzo słodkich lemoniad 😀
Bardzo fajna lemoniada.
Ależ Ty masz ciekawe pomysły zawsze!
Nie brakuje tu inspiracji.
Wszystko zawsze bardzo apetyczne.
Podoba mi się! 🙂 Wypiję szklaneczkę! Mogę?
Miłego dnia!
Pozdrawiam 🙂