Żytnie racuchy drożdżowe z jabłkami FIT

Od wielu dni chodziły za mną racuchy, aż w końcu wzięłam się w garść i postanowiłam je zrobić. Jak zwykle postanowiłam przygotować ich zdrowszą wersję, która smakuje mi o wiele bardziej niż ta tradycyjna. Oczywiście obyło się bez litrów tłuszczu, kilogramów cukru i wyszło tak smacznie, że jutro na pewno będzie powtórka. Nie zwlekajcie zbyt długo!
Przepis na 4 spore porcje, z czego jedna to ok. 438kcal, B: 10,5g, T: 13,3g, W: 74,5g.

Składniki:
– 300-350g jabłek
– 300g mąki żytniej 720
– 280ml mleka
– 2 jajka
– 50g erytrolu
– 35ml oleju
– 30g drożdży
– szczypta soli
Dodatkowo: erytrol w pudrze

Jabłka obieramy, pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę, ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze. W misce drożdże rozpuszczamy w mleku, a następnie łączymy z mąką, jajkami, erytrolem, olejem i solą. Na koniec łączymy z jabłkami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni z obu stron. Posypujemy erytrolem w pudrze.
Smacznego!

Na Thermomix:
1. Do naczynia miksującego wkładamy jabłka, rozdrabniamy 5 s/obr. 4, przełożyć do miski.
2. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy jajka, erytrol, olej, drożdże, mąkę i sól, wyrabiamy 2 min/interwał.
3. Ciasto przekładamy do miski z jabłkami i mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Posypujemy erytrolem w pudrze.
Smacznego!

3 Replies to “Żytnie racuchy drożdżowe z jabłkami FIT”

  1. 1. Co zamiast erytrolu? Ile gramów cukru białego albo trzcinowego?
    2. Czy należałoby jakoś zmienić proporcję, gdy chcę się zrobić te racuchy bez jablek?

    1. Śmiało możesz użyć 50g cukru lub więcej jeśli lubisz słodsze placki. Nie trzeba zmieniać proporcji 🙂

      1. Nie wiem co zrobiłam źle, ale ciasto ładnie powiększyło swoją objętość przy wyrastaniu, smażyłam dosc dlugo, ale na małym gazie cienkie racuchy, aby mi się nie przypaliły, a i tak mocno się zbrązowiły pozostając w środku surowe. Takie mam odczucie. Jakby lekko się lepiły..

Dodaj komentarz