Żytnie racuchy drożdżowe z jabłkami FIT

Od wielu dni chodziły za mną racuchy, aż w końcu wzięłam się w garść i postanowiłam je zrobić. Jak zwykle postanowiłam przygotować ich zdrowszą wersję, która smakuje mi o wiele bardziej niż ta tradycyjna. Oczywiście obyło się bez litrów tłuszczu, kilogramów cukru i wyszło tak smacznie, że jutro na pewno będzie powtórka. Nie zwlekajcie zbyt długo!
Przepis na 4 spore porcje, z czego jedna to ok. 438kcal, B: 10,5g, T: 13,3g, W: 74,5g.

Składniki:
– 300-350g jabłek
– 300g mąki żytniej 720
– 280ml mleka
– 2 jajka
– 50g erytrolu
– 35ml oleju
– 30g drożdży
– szczypta soli
Dodatkowo: erytrol w pudrze

Jabłka obieramy, pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę, ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze. W misce drożdże rozpuszczamy w mleku, a następnie łączymy z mąką, jajkami, erytrolem, olejem i solą. Na koniec łączymy z jabłkami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni z obu stron. Posypujemy erytrolem w pudrze.
Smacznego!

Na Thermomix:
1. Do naczynia miksującego wkładamy jabłka, rozdrabniamy 5 s/obr. 4, przełożyć do miski.
2. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy jajka, erytrol, olej, drożdże, mąkę i sól, wyrabiamy 2 min/interwał.
3. Ciasto przekładamy do miski z jabłkami i mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Posypujemy erytrolem w pudrze.
Smacznego!

Dodaj komentarz