Żytnie bułki do burgerów z oregano

Z tego przepisu na bułki korzystam bardzo często, nie tylko podczas przygotowywania domowych burgerów. Jest względnie szybki w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się na poranne pieczenie pieczywa do późnego śniadanka. Bułki wychodzą tak pyszne, że śmiało możecie wykonać je od razu z podwójnej ilości składników 🙂
Przy podziale na 7 bułek, jedna to ok. 203kcal, B: 5,3g, T: 2,3g, W: 41,9g.

Składniki:
– 300g mąki żytniej 720
– 100g mąki pszennej
– 250ml ciepłej wody
– 8g świeżych drożdży
– 8g soli
– 1 żółtko (lub napój roślinny)
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie)
– sezam czarny i biały do posypania

W misce zagniatamy mąki, wodę, sól, drożdże, oregano i parmezan. Otrzymaną masę dzielimy na 6-7 części, z każdej formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy ręką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy na 210 stopni, a na dnie umieszczamy naczynie z wodą. Żółtko łączymy z odrobiną wody, smarujemy wierzch każdej z bułek, a następnie posypujemy sezamem. Bułki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.
Smacznego!

Dodaj komentarz