Zdrowe strips’y jak z KFC – kurczaki w panierce FIT


Do przygotowania strips’ów zabierałam się dość długo. Wydawało mi się, że dużo z tym roboty i byłam trochę leniwa. Ostatecznie, podjęłam się ich przygotowania i już wiem, że będą często gościć na moim stole. Przepis jest banalnie prosty, zdrowy i bardzo sycący! Wersja z piekarnika jest równie bardzo chrupiąca, jak z oleju, a o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna. Świetnie pasują do domowych frytek z ziemniaków lub frytek z batatów. Rewelacyjny pomysł na obiad i na imprezę. Na co czekacie? Do roboty, nie ma na co czekać! 🙂

Składniki:
– 400g piersi z indyka lub kurczaka
– 240g jogurtu naturalnego
– 70g mąki z ciecierzycy (lub żytniej)
– 1 jajko
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 1/2 łyżeczki chili
– sól, pieprz
– ok. 120g płatków kukurydzianych BIO, bez cukru
*opcjonalnie: oliwa z oliwek (najlepiej w spray’u)

Mięso kroimy w kawałki 3-4cm (najlepiej delikatnie roztłuc je tłuczkiem). W sporej misce, składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy (jogurt, mąkę, jajko, olej i przyprawy). Umieszczamy w niej kawałki mięsa i dokładnie obtaczamy. Jeżeli masa jest zbyt sucha – dodajemy trochę mleka. W miseczce obok umieszczamy płatki kukurydziane i rozgniatamy je na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa wyjmujemy z ciasta i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy spryskać je oliwą (lub natłuścić za pomocą pędzelka) i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut jeżeli używaliśmy kurczaka, przez 25 minut – jeżeli indyka.
Smacznego!

Komentarzy: 6

  1. Marta napisał: Odpowiedz

    Strasznie nie lubię tej gumowej konsystencji płatków na kurczaku, po upieczeniu.

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Nie wiem jakie jadłaś, ale te są chrupiące 😉 spróbuj, a się przekonasz!

  2. ale pychota!

  3. Rewelacja! 🙂

  4. Megly napisał: Odpowiedz

    Bardzo mi się podoba idea takich przepisów a’la znane smaki.
    Sama chętnie bym zjadła. Kilka razy robiłam nawet podobne.
    Byłam zadowolona ze smaku. Stripsy wyszły super.
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  5. Anonim napisał: Odpowiedz

    Dziś robiłam ten przepis, goście się zajadali

Dodaj komentarz