Wegańska szarlotka z kisielem w słoiczku

Desery w słoiczku uwielbiam z dwóch powodów. Pierwszym jest estetyka podania. Wszystko co jest podane w słoiczkach prezentuje się wspaniale, widać każdą warstwę, w przypadku zup – widzimy jakie warzywa w sobie zawierają. Po drugie, gdy przygotuje się deser, czy sałatkę w słoiczku wystarczy nakrętka i możemy taki posiłek wziąć ze sobą do szkoły, czy pracy. Czyż nie brzmi to wspaniale? 🙂
Przepis na 4 słoiczki, z czego jeden to ok. 497kcal, B: 13,4g, T: 18,4g, W: 77,1g.

Składniki na kremową bazę:
– 180g tofu naturalnego
– 120ml mleczka kokosowego light
– 100g nerkowców
– 80g erytrolu
– 30g skrobi ziemniaczanej
– 3 łyżki soku z cytryny
Składniki na jabłkowy kisiel:
– 6 jabłek
– 500ml wody
– 75g erytrolu
– sok z całej cytryny
– 50g skrobi kukurydzianej
– 1-2 łyżeczki cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta soli
Dodatkowo:
– 10 herbatników np. bezglutenowych

BAZA: Nerkowce namaczamy w gorącej wodzie przez 30 minut, odcedzamy. Wszystkie składniki na kremową bazę blendujemy na gładko, a następnie gotujemy przez 3-5 minut.
KISIEL: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki na kisiel (z wyjątkiem jabłek) zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i gotujemy na wolnym ogniu przez około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
CAŁOŚĆ: Herbatniki kruszymy i umieszczamy na dnie słoiczków. Następnie nakładamy warstwę bazy, a na koniec warstwę kisielu. Posypujemy z wierzchu cynamonem i schładzamy w lodówce.
Smacznego!

Dodaj komentarz