• Ciasta
  • Ciasto migdałowe bez mąki (Tarta de Santiago) FIT

    Dziś mam dla Was genialny, niskokaloryczny, galicyjski wypiek bez mąki, a na bazie zmielonych migdałów i bez zwykłego cukru. Oprócz tego, że jego przygotowanie jest banalnie proste to smakuje wybornie do popołudniowej kawki. Zamiast cukru sięgnijcie po ksylitol lub erytrytol, a automatycznie obniżycie kaloryczność tego ciasta. Przepis na 12 kawałków, z czego jeden kawałek na […]

  • Desery
  • Włoski deser zabaglione – zabajone FIT

    Jak już zauważyliście, jestem ogromną fanką włoskich smaków. Mogłabym zajadać się włoską kuchnią na okrągło, bez chwili znudzenia. Także i dziś mam dla Was przepis na znany włoski deser – krem zabaglione, nasze polskie zabajone, czyli kogel-mogel dla dorosłych :). Jego przygotowanie zajmuje chwile i składa się tylko z 3 składników. Świetnie sprawdza się po […]

  • *RECENZJE I RELACJE
  • Recenzja książki i KONKURS „Moje wypieki na 4 pory roku”

    Po raz kolejny, w moje ręce trafiła jedna z najlepszych książek z przepisami na słodkości – „Moje wypieki na 4 pory roku” Doroty Świątkowskiej, wydana przez wydawnictwo EGMONT. Z ręką na sercu mogę przyznać, że książka ta, wydana jest w sposób niesamowity. Smakowite zdjęcia, na których widok już leci ślinka, przepiękna grafika i bardzo czytelne […]

  • Napoje
  • Sangria pełna owoców

    Jako, że jestem wielką miłośniczką kuchni włoskiej i hiszpańskiej, na moim blogu nie mogło zabraknąć przepisu na Sangrię! Z Sangrią jest prawie jak z naleśnikami.. nie ma jednego przepisu, jednakowych proporcji, a składniki mogą się delikatnie różnić – wszystko zależy od osoby przygotowującej. Ważne by było w niej czerwone wino (zazwyczaj półsłodkie), by miała owocowy […]