Torta cremosa di ricotta – kremowe ciasto z ricotty FIT

Ciasto, którym chciałabym dziś się z Wami podzielić zaskakuje swoją prostotą. Wydawałoby się, ze to takie ciasto „nic”, bez żadnego konkretnego produktu… niby sernik, ale też nie do końca… Za to smakiem potrafi pozytywnie zaskoczyć swoją delikatnością, kremową konsystencją i idealną słodyczą. Jeżeli macie w lodówce ricottę, nie zastanawiajcie się długo i bierzcie się do roboty! Jeśli nie – zapiszcie przepis na później. Osobiście jestem wielką miłośniczką ricotty, uwielbiam używać jej do placków, ciast, kanapek, czy do obiadu, dlatego zawsze mam ją w lodówce.
Całe ciasto to zaledwie ok. 1035kcal, B: 50,4g, T: 48,1g, W: 97,2g.

Składniki na formę o śr. 24 cm:
– 500g ricotty
– 120g erytrolu/cukru
– 100ml mleka
– 100g mąki żytniej 720
– 1 jajko
– ekstrakt waniliowy

Ricottę ucieramy z erytrolem. Następnie dodajemy mleko i jajko, ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i ekstrakt, miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem. Pieczemy w 160 stopniach przez 45-50 minut. Studzimy i posypujemy erytrolem w pudrze.
Smacznego!

8 Replies to “Torta cremosa di ricotta – kremowe ciasto z ricotty FIT”

  1. Czy może być zwykły biały ser?

  2. Czy może być zwykły biały ser?

    1. Niestety, wtedy ciasto nie będzie kremowe. 🙁 Można spróbować łączyć biały ser ze śmietanką 30% do momentu uzyskania konsystencji ricotty i wtedy użyć do ciasta 🙂

  3. Dobry wieczór. To jest tarta bez spodu tak? Mąka idzie do masy? Pozdrawiam

    1. Oj przepraszam ☺️ to nie Tarta tylko torta 🤭

    2. Dokładnie :))

  4. Czy można użyć innej maki? Jeśli tak to jakiej żeby nie zaburzyć smaku i konsystencji?

    1. Karolina, a o jakiej mące myślisz? Pszenna, orkiszowa na pewno będzie ok 🙂

Dodaj komentarz