• Obiady
  • Makaron z pesto z rukoli i pistacji z kurkami

    Kurki, kureczki… kto kocha je tak samo bardzo jak ja? Osobiście uwielbiam kurki w każdej możliwej postaci. Dlatego dzisiaj, dla osób takich jak ja, mam przepis specjalny. Nawet jeśli nie przepadacie za kurkami, czy ogólnie za grzybami to warto zapisać ten przepis na później ze względu na pesto z rukoli i pistacji. Śmiem zastanawiać się […]

  • Placki na słono
  • Żytnie placki ze zsiadłego mleka z pesto z natki marchewki

    Zsiadłe mleko w mojej kuchni pojawia się bardzo rzadko. Chyba stanowczo za rzadko. Placki, które mam zaszczyt dziś Wam zaproponować są nie do podrobienia i nie wyjdą tak świetnie bez ich głównego składnika – zsiadłego mleka. Powiedzcie mi sami, jakie placki lubicie najbardziej? Napompowane i puchate, czy oklapłe kapcie? Jestem pewna, że większość z Wam […]

  • Obiady
  • Pieczone ziemniaki – półksiężyce z ziemniaków z sosem curry

    Ziemniaki, kartofle, czy pyry uwielbiam! Uwielbiam je w każdej możliwej postaci – domowych frytek, ziemniaczanej zapiekanki, talarków, moskoli, kopytek, domowych chipsów, czy właśnie w formie pieczonych półksiężyców. Ich przygotowanie jest banalnie proste, szczególnie kiedy pieczemy ziemniaki ze skórką. Wystarczy je wtedy dokładnie wyszorować, połączyć z przyprawami i upiec – nic prostszego! Jednak, by te „zwykłe” […]

  • Mięso i ryby
  • Grillowane sataye z kurczaka z sosem orzechowym

    Już za parę dni dojdzie do nas fala ciepłych temperatur, czas więc przygotować grilla! Wiadomo, obecna sytuacja zmusza nas do pozostania w domu, a nie wszyscy mamy taras, czy ogród, wtedy warto skorzystać z grilla domowego. Osobiście uwielbiam to urządzenie, gdyż można w nim przygotowywać różne cuda! Poczynając od grillowania mięsa, poprzez warzywa, kanapki, a […]

  • Owoce morza
  • Najlepsze krewetki w sosie mango chili

    Może jeszcze tego o mnie nie wiecie…, ale jestem prawdziwym krewetkożercą! Mogłabym pochłaniać je w ogromnych ilościach w każdej możliwej formie. Przy każdej ważniejszej okazji, razem z narzeczonym, w ramach świętowania chodzimy na krewetki – to zawsze taka nasza mała nagroda. Dlatego, dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów na krewetki, […]

  • Obiady
  • Piersi z kurczaka w sosie z dwóch rodzajów papryk i szpinaku FIT

    Dziś mam dla Was kolejny świetny przepis na obiad do lunchbox’a. Dzięki użyciu dwóch rodzajów papryk – marynowanej i pieczonej do przygotowania sosu, uzyskujemy niesamowitą kompozycję słodko-słonych smaków. Tak przygotowany sos będzie pasował zarówno do drobiu, jak i do schabu, więc możecie kombinować do woli. 🙂Całe danie bez ryżu to ok. 1007 kcal. Składniki:– 500g […]

  • Pasty na kanapkę
  • Dip z ricotty ze świeżymi ziołami

    Organizując lub idąc na imprezę warto pomyśleć o przygotowaniu szybkich, prostych przekąsek zwanych „finger food”. To takie przekąski na jeden gryz, które możemy zjeść bez użycia talerza, którymi nie ubrudzimy sobie rączek. Dlatego chciałabym zaprezentować Wam przepyszny przepis na dip z ricotty, który smakuje rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno. Idealnie komponuje się z […]

  • Sałatki i surówki
  • Lekka sałatka jarzynowa z batatem i domowym majonezem cytrynowym

    O rany… nie ma to jak sałatka jarzynowa! Według mnie święta bożonarodzeniowe i wielkanocne bez sałatki jarzynowej to nie święta. U jednych i u drugich dziadków zawsze musiała na stole stać porządna jej micha. Uwielbiam jeść ją podczas świąt, jak i poza nimi, jednakże bardzo nie lubię kiedy warzywa „pływają” w majonezie. Kiedy sama ją […]

  • Pasty na kanapkę
  • Wegański serek z nerkowców z kolendrą na ostro

    Zamiast sięgać po kupne serki, pasty, czy smarowidła na kanapki wolę przyrządzić je sama w domu. Tym bardziej, że mogę użyć takich składników i w takich proporcjach jak lubię. Najbardziej lubię pasty warzywne, natomiast dziś mam dla Was przepis na serek wegański z nerkowców. Niesamowicie zdrowy, smaczny i smarowny, idealny dla fanów smaku kolendry. Na […]