• Obiady
  • Pieczone ziemniaki – półksiężyce z ziemniaków z sosem curry

    Ziemniaki, kartofle, czy pyry uwielbiam! Uwielbiam je w każdej możliwej postaci – domowych frytek, ziemniaczanej zapiekanki, talarków, moskoli, kopytek, domowych chipsów, czy właśnie w formie pieczonych półksiężyców. Ich przygotowanie jest banalnie proste, szczególnie kiedy pieczemy ziemniaki ze skórką. Wystarczy je wtedy dokładnie wyszorować, połączyć z przyprawami i upiec – nic prostszego! Jednak, by te „zwykłe” […]

  • Mięso i ryby
  • Grillowane sataye z kurczaka z sosem orzechowym

    Już za parę dni dojdzie do nas fala ciepłych temperatur, czas więc przygotować grilla! Wiadomo, obecna sytuacja zmusza nas do pozostania w domu, a nie wszyscy mamy taras, czy ogród, wtedy warto skorzystać z grilla domowego. Osobiście uwielbiam to urządzenie, gdyż można w nim przygotowywać różne cuda! Poczynając od grillowania mięsa, poprzez warzywa, kanapki, a […]

  • Owoce morza
  • Najlepsze krewetki w sosie mango chili

    Może jeszcze tego o mnie nie wiecie…, ale jestem prawdziwym krewetkożercą! Mogłabym pochłaniać je w ogromnych ilościach w każdej możliwej formie. Przy każdej ważniejszej okazji, razem z narzeczonym, w ramach świętowania chodzimy na krewetki – to zawsze taka nasza mała nagroda. Dlatego, dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów na krewetki, […]

  • Obiady
  • Piersi z kurczaka w sosie z dwóch rodzajów papryk i szpinaku FIT

    Dziś mam dla Was kolejny świetny przepis na obiad do lunchbox’a. Dzięki użyciu dwóch rodzajów papryk – marynowanej i pieczonej do przygotowania sosu, uzyskujemy niesamowitą kompozycję słodko-słonych smaków. Tak przygotowany sos będzie pasował zarówno do drobiu, jak i do schabu, więc możecie kombinować do woli. 🙂Całe danie bez ryżu to ok. 1007 kcal. Składniki:– 500g […]

  • Pasty na kanapkę
  • Dip z ricotty ze świeżymi ziołami

    Organizując lub idąc na imprezę warto pomyśleć o przygotowaniu szybkich, prostych przekąsek zwanych „finger food”. To takie przekąski na jeden gryz, które możemy zjeść bez użycia talerza, którymi nie ubrudzimy sobie rączek. Dlatego chciałabym zaprezentować Wam przepyszny przepis na dip z ricotty, który smakuje rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno. Idealnie komponuje się z […]

  • Sałatki i surówki
  • Lekka sałatka jarzynowa z batatem i domowym majonezem cytrynowym

    O rany… nie ma to jak sałatka jarzynowa! Według mnie święta bożonarodzeniowe i wielkanocne bez sałatki jarzynowej to nie święta. U jednych i u drugich dziadków zawsze musiała na stole stać porządna jej micha. Uwielbiam jeść ją podczas świąt, jak i poza nimi, jednakże bardzo nie lubię kiedy warzywa „pływają” w majonezie. Kiedy sama ją […]

  • Pasty na kanapkę
  • Wegański serek z nerkowców z kolendrą na ostro

    Zamiast sięgać po kupne serki, pasty, czy smarowidła na kanapki wolę przyrządzić je sama w domu. Tym bardziej, że mogę użyć takich składników i w takich proporcjach jak lubię. Najbardziej lubię pasty warzywne, natomiast dziś mam dla Was przepis na serek wegański z nerkowców. Niesamowicie zdrowy, smaczny i smarowny, idealny dla fanów smaku kolendry. Na […]

  • Placki i naleśniki
  • Pełnoziarniste naleśniki z musem jabłkowym i sosem waniliowym

    Ostatnio wstawiałam przepisy na naleśniki w wersji wytrawnej, więc tym razem czas na słodką wersję. Naleśniki na słodko to jedna z tych potraw, które świetnie smakują na ciepło jak i zimno, dzięki czemu bez obaw można brać je do lunchbox’a do pracy, czy szkoły. Mogą być zarówno śniadaniem, jak i obiadem na słodko. Dzisiaj akurat […]

  • Szybki obiad
  • Gyros w chlebku Pita z domowym sosem Tzatziki

    Mam dziś dla Was kolejny świetny przepis z serii „szybki obiad”, a mianowicie grecki gyros w chlebku Pita z domowym sosem Tzatziki. Zawsze gdy wracam z wakacji w Grecji ciągnie mnie do greckiej kuchni… stąd pomysł na danie nie oryginalne, ale wzorowane na tamtejszych smakach. Osobiście nie przepadam za sięganiem po gotowe składniki, ale czasami […]