Burgery z ciecierzycy i marchewki z sosem czosnkowym

Dzisiaj ostatni raz w tym tygodniu idę na praktyki. Powiem szczerze, że nie mogę doczekać się weekendu, w szczególności, że niedziela jest wolna dla pracujących (czyt. mój mężczyzna ma wolne), a ja nie mam zjazdu na uczelni. Planujemy więc, spędzić miło i aktywnie ten wspaniały dzień, przy okazji wpadając na kolejną edycję Smakuj Trójmiasto. Uwielbiam […]

Quesadillas z chili con carne

Quesadillas to nic innego jak dwa placki tortilli (lub jeden złożony na pół) wypełnione, jak w tym przypadku, chili con carne z roztopionym serem. Farszem może być wszystko, m. in. kurczak z serem, chorizo, łosoś, hummus, co tylko chcemy. Następnie całość jest zgrzewana, bądź pieczona w piekarniku lub na patelni i podawana na gorąco. Jest […]

Muhammara – syryjska pasta z pieczonych papryk i orzechów włoskich

Dzisiaj, pod moją uczelnią rozdawali ok. 12-kilogramowe kartony ze świeżymi, twardymi, soczystymi jabłkami. Uwielbiam takie, a nie jakieś miękkie i kruche – z takich nie ma przyjemności jedzenia, aczkolwiek w kuchni całkiem dobrze się sprawdzają. Teraz w domu mam aż 48 kilogramów jabłek i już kombinuję co by z nich przygotować. Tymczasem dziś, chciałabym przedstawić […]

Makaron z pastą paprykową i groszkiem

Wspomniałam, że pasta z pieczonej papryki, sezamu i masła orzechowego, którą wstawiłam wczoraj, świetnie sprawdza się jako sos do makaronu. Taki obiad smakuje nieziemsko, zwłaszcza, kiedy mamy wcześniej przygotowaną pastę i zrobienie go zajmuje dosłownie chwilę. Jest to dla mnie szczególnie ważne, kiedy mam zajęcia od rana do wieczora, a zrobienie wykwintnego obiadu koliduje z […]

Pasta z pieczonej papryki, sezamu i masła orzechowego

Powrót na uczelnie zbliża się wielkimi krokami. Trzeba w końcu wziąć się w garść i zabrać za naukę. Ilość skumulowanych kolokwiów w ciągu zaledwie dwóch tygodni przekracza raczej możliwości studentów, ale kto by się tym przejmował? Trzeba opracować dobrą taktykę, wybrać przedmioty ważne i ważniejsze i działać. Cóż więc trudnego? Niestety, po tylu dniach wolnego […]

„Śledzie” z boczniaków w lekkim sosie tatarskim (wegańskie)

Od rana kucharzymy z mamą. To jest najlepszy sposób na wypoczynek! Co prawda, nie czuję tego całego świątecznego klimatu, ani tej radości jak co roku, ale smak przygotowywanych przez nas potraw jest typowo świąteczny. Już nie mogę doczekać się tej ogromnej wyżerki! W święta nie mam zamiaru liczyć kalorii (choć na co dzień też nie […]