Pesto szpinakowe z orzechami włoskimi

Pewnie znacie już pesto alla genovese – zielony sos pochodzący z Włoch, którego głównym składnikiem jest bazylia? Tym razem chciałabym zaprezentować Wam przepis na pesto szpinakowe z orzechami włoskimi. Świetne do makaronu, czy jako pasta na kanapkę. Na moim blogu znajdziecie również inne propozycje klasycznego pesto – pesto z orzechów włoskich, pesto z pieczonych buraków, […]

Szarlotka z ciasta filo z sosem waniliowym

Jeżeli jesteście fanami szarlotki i wszelakich jabłczanych deserów – mam coś dla Was! Rustykalna szarlotka z ciasta filo z sosem waniliowym to wybitnie prosty, błyskawiczny i nieziemsko smaczny deser, który wykona dosłownie każdy! Jedynym problemem jaki możecie napotkać, to fakt, że ciasto filo nie jest dostępne w każdym sklepie. Ciasto francuskie możemy dostać wszędzie, gotowy […]

Burgery z ciecierzycy i marchewki z sosem czosnkowym

Dzisiaj ostatni raz w tym tygodniu idę na praktyki. Powiem szczerze, że nie mogę doczekać się weekendu, w szczególności, że niedziela jest wolna dla pracujących (czyt. mój mężczyzna ma wolne), a ja nie mam zjazdu na uczelni. Planujemy więc, spędzić miło i aktywnie ten wspaniały dzień, przy okazji wpadając na kolejną edycję Smakuj Trójmiasto. Uwielbiam […]

Quesadillas z chili con carne

Quesadillas to nic innego jak dwa placki tortilli (lub jeden złożony na pół) wypełnione, jak w tym przypadku, chili con carne z roztopionym serem. Farszem może być wszystko, m. in. kurczak z serem, chorizo, łosoś, hummus, co tylko chcemy. Następnie całość jest zgrzewana, bądź pieczona w piekarniku lub na patelni i podawana na gorąco. Jest […]

Muhammara – syryjska pasta z pieczonych papryk i orzechów włoskich

Dzisiaj, pod moją uczelnią rozdawali ok. 12-kilogramowe kartony ze świeżymi, twardymi, soczystymi jabłkami. Uwielbiam takie, a nie jakieś miękkie i kruche – z takich nie ma przyjemności jedzenia, aczkolwiek w kuchni całkiem dobrze się sprawdzają. Teraz w domu mam aż 48 kilogramów jabłek i już kombinuję co by z nich przygotować. Tymczasem dziś, chciałabym przedstawić […]

Makaron z pastą paprykową i groszkiem

Wspomniałam, że pasta z pieczonej papryki, sezamu i masła orzechowego, którą wstawiłam wczoraj, świetnie sprawdza się jako sos do makaronu. Taki obiad smakuje nieziemsko, zwłaszcza, kiedy mamy wcześniej przygotowaną pastę i zrobienie go zajmuje dosłownie chwilę. Jest to dla mnie szczególnie ważne, kiedy mam zajęcia od rana do wieczora, a zrobienie wykwintnego obiadu koliduje z […]