• Sosy/dipy/pesto
  • Pesto szpinakowe z orzechami włoskimi

    Pewnie znacie już pesto alla genovese – zielony sos pochodzący z Włoch, którego głównym składnikiem jest bazylia? Tym razem chciałabym zaprezentować Wam przepis na pesto szpinakowe z orzechami włoskimi. Świetne do makaronu, czy jako pasta na kanapkę. Na moim blogu znajdziecie również inne propozycje klasycznego pesto – pesto z orzechów włoskich, pesto z pieczonych buraków, […]

  • Ciasta
  • Szarlotka z ciasta filo z sosem waniliowym

    Jeżeli jesteście fanami szarlotki i wszelakich jabłczanych deserów – mam coś dla Was! Rustykalna szarlotka z ciasta filo z sosem waniliowym to wybitnie prosty, błyskawiczny i nieziemsko smaczny deser, który wykona dosłownie każdy! Jedynym problemem jaki możecie napotkać, to fakt, że ciasto filo nie jest dostępne w każdym sklepie. Ciasto francuskie możemy dostać wszędzie, gotowy […]

  • Obiady
  • Curry indyjskie z polędwiczką, dynią i cieciorką

    Na moim blogu przeważają przepisy z dynią na słodko, lecz nie można zapominać o tym, że dynia świetnie sprawuje się w daniach obiadowych i to nie tylko w zupach. Dlatego dzisiaj, chciałabym przedstawić Wam pomysł na pyszny i syty obiad z dynią w roli głównej, w towarzystwie polędwiczek wieprzowych, ciecierzycy i szpinaku. Brzmi dobrze prawda? […]

  • Domowy FAST-FOOD
  • Burgery z ciecierzycy i marchewki z sosem czosnkowym

    Dzisiaj ostatni raz w tym tygodniu idę na praktyki. Powiem szczerze, że nie mogę doczekać się weekendu, w szczególności, że niedziela jest wolna dla pracujących (czyt. mój mężczyzna ma wolne), a ja nie mam zjazdu na uczelni. Planujemy więc, spędzić miło i aktywnie ten wspaniały dzień, przy okazji wpadając na kolejną edycję Smakuj Trójmiasto. Uwielbiam […]

  • Domowe przetwory/dodatki
  • Wegański majonez z orzechów nerkowca

    Że co? Majonez z orzechów? Tak, to nie pomyłka. Powiem Wam więcej, jest zdrowszy niż te kupne w sklepie, jest wegański i jak dla mnie smakuje o wiele lepiej. Jest moim numerem jeden w różnego rodzaju sałatkach. Najlepiej smakuje w sałatce warzywnej, o której napiszę w kolejnym poście. Musicie go spróbować! Ponadto publikowałam już wegański […]

  • Pasty na kanapkę
  • Muhammara – syryjska pasta z pieczonych papryk i orzechów włoskich

    Dzisiaj, pod moją uczelnią rozdawali ok. 12-kilogramowe kartony ze świeżymi, twardymi, soczystymi jabłkami. Uwielbiam takie, a nie jakieś miękkie i kruche – z takich nie ma przyjemności jedzenia, aczkolwiek w kuchni całkiem dobrze się sprawdzają. Teraz w domu mam aż 48 kilogramów jabłek i już kombinuję co by z nich przygotować. Tymczasem dziś, chciałabym przedstawić […]

  • Makarony
  • Makaron z pastą paprykową i groszkiem

    Wspomniałam, że pasta z pieczonej papryki, sezamu i masła orzechowego, którą wstawiłam wczoraj, świetnie sprawdza się jako sos do makaronu. Taki obiad smakuje nieziemsko, zwłaszcza, kiedy mamy wcześniej przygotowaną pastę i zrobienie go zajmuje dosłownie chwilę. Jest to dla mnie szczególnie ważne, kiedy mam zajęcia od rana do wieczora, a zrobienie wykwintnego obiadu koliduje z […]