Orzechowy budyń jaglany z owocami FIT

Co powiecie na kolejny wyborny, szybki i prosty przepis z wykorzystaniem kaszy jaglanej?  Na moim blogu znajdziecie przepis na podstawową wersję budyniu jaglanego, dziś jednak proponuję budyń w wersji orzechowej z gorzką czekoladą i owocami. Takie danie świetnie sprawdzi się na śniadanie, deser, a nawet przekąskę między posiłkami. A sekretem na idealnie gładki i delikatny […]

Najlepsze zdrowe batony musli FIT

Witam Was po dość długiej przerwie! Z racji moich licznych wyjazdów w ostatnim czasie, miałam dość mało wolnego czasu i zaniedbałam Was. Lecz moim postanowieniem noworocznym jest dbanie o Was i o bloga jeszcze bardziej niż w poprzednim roku. Mam nadzieję, że nadal będziecie tak licznie przybywać i czerpać dalsze inspiracje w prowadzeniu zdrowego życia. […]

Żytnie tosty francuskie z serem i szynką

Prawdopodobnie po Świętach Bożego Narodzenia zostało Wam trochę niezjedzonego chlebka. Żytnie tosty francuskie mogą być świetnym pomysłem na jego wykorzystanie, ale również świeży chlebek świetnie się nada. Przyznam się szczerze, że od zawsze jadłam tosty francuskie w wersji na słodko, lecz tym razem stwierdziłam, że muszę w końcu spróbować w wersji na słono i… stwierdzam, […]

Deser Snickers w słoiczku FIT

Tuż przed świętami, chciałabym zaprezentować Wam rewelacyjny i niesamowicie pyszny deser a’la Snickers na bazie budyniu jaglanego, karmelu daktylowego i solonych orzeszków. Każda warstwa wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem, a łącząc je wszystkie łyżeczką… zwariujecie na punkcie tego deseru! Całość zrobiona jest przyrządzona tylko ze zdrowych i naturalnych składników, musicie go spróbować! Zapraszam również do […]

Proste, bezglutenowe naleśniki buraczane z soku

Uwielbiam naleśniki! Bezglutenowe, czy z glutenem, wegańskie, mięsne, na słodko, na słono, zapiekane, czy w postaci spaghetti lub tortu naleśnikowego. Moja miłość do nich pojawiła się już w dzieciństwie, kiedy każdego poranka mogłam poprosić mamę o ich usmażenie. Najbardziej lubiłam wersje z twarogiem i rodzynkami w środku oraz zapiekane z parówką i serem. Do dziś, […]

Śniadaniowe babeczki z płatków owsianych (wegańskie)

Dawno nie było mnie tutaj. Wszystko przez natłok obowiązków, chroniczne zmęczenie wywołane niskim ciśnieniem, jesienną szarugą i późnym chodzeniem spać. Lecz teraz, wyspana i naładowana pozytywną energią, wracam do Was z kolejnymi, wspaniałymi i zdrowymi przepisami! Na mój powrót, chciałabym zaproponować Wam babeczki z płatków owsianych, które świetnie sprawią się na pierwsze, czy drugie śniadanie, […]

Budyń jaglany z wanilią

Kaszę jaglaną uwielbiam za smak, wartości odżywcze i uniwersalność! Świetnie sprawdza się w najróżniejszych potrawach, jako baza jagielnika (sernika z kaszy jaglanej), baza na spód do tart wytrawnych i słodkich, jako dodatek do obiadu, czy właśnie jako podstawa domowego budyniu jaglanego. Kasza jaglana ma idealny, delikatny smak, który bez problemu możemy komponować ze słonymi czy […]

Bezglutenowe placki dyniowe z orzechem włoskim

Uwielbiam dynię! Z nią jest tak, że albo się ją kocha, albo się jej nienawidzi. Ja należę do tej pierwszej grupy i wszystko, co zawiera choć dodatek dyni, zajadam z wielką przyjemnością! Od zup, poprzez różnorakie dania główne i przekąski aż po wspaniałe desery, ciasta i ciasteczka. Tutaj znajdziecie inne, przepyszne przepisy z użyciem dyni. […]

Puszysty zapiekany serek wiejski

Jeżeli lubicie serek wiejski, tak samo bardzo jak ja, to ten przepis jest dla Was! Zazwyczaj jadałam go prosto z kubeczka, bez dodatków, czy z dodatkiem dżemu truskawkowego z chia, czekośliwki lub domowej granoli orzechowej, czy granoli rabarbarowej, lecz ostatnio podeszłam do niego od innej strony. Za pierwszym razem zrobiłam z nim jajecznicę i dopiero […]

Pełnoziarnista focaccia z cebulą

U mnie w domu rzadko kiedy jemy jakiekolwiek pieczywo, stąd nie piekę go zbyt często. Jednakże, kiedy już się za nie zabiorę, staram się wykorzystywać mąki pełnoziarniste, czy bezglutenowe. Focaccia to włoski przysmak, który rewelacyjnie smakuje jako przystawka z dodatkiem oliwy z oliwek wysokiej jakości. Można przygotowywać ją w wersji bez dodatków, jak i z […]