Sernik na owsianym spodzie z karmelem z daktyli i popcornem FIT

Ostatnio nie wstawiałam żadnego przepisu na słodko, więc szybko się poprawiam i dzielę wspaniałym przepisem na nietypowy, ale zabójczo smaczny sernik. Serniki same w sobie uwielbiam za delikatność i smak, jednak dodatki w postaci owoców, czekolady, czy karmelu powodują, że mogą stać się one wykwintnym deserem.
Nie wiem jak Wy, ale osobiście nie przepadam za karmelowym popcornem, jednak karmel i popcorn jako osobne składniki w postaci dodatku do deseru to absolutny strzał w dziesiątkę. Z tego powodu, na moim blogu znajdziecie przepisy z wykorzystaniem tego zestawu, m. in. na peanut butter pie z popcornem i solonym karmelem oraz razowe ciasto marchewkowe z solonym masłem orzechowym i popcornem, które były HITAMI bloga. Przyszedł czas na sernik, równie smaczny i równie uzależniający jak wymienione wyżej przepisy. Na co czekacie? Do dzieła 🙂
Przepis na formę z odpinaną obręczą o średnicy 24cm.

Składniki na spód:
– 145g płatków owsianych (bezglutenowych)
– 50g gorzkiej czekolady
– 3 łyżki masła orzechowego
– 1 łyżka oleju kokosowego
Składniki na masę serową:
– 1kg twarogu półtłustego, 3-krotnie mielonego, o temp. pokojowej
– 250ml śmietanki 30%, o temp. pokojowej
– 150g erytrolu
– 3 jajka, o temp. pokojowej
– 1 budyń waniliowy, proszek bez cukru (bezglutenowy)
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na karmel:
– 200g świeżych lub suszonych daktyli
– 80ml mleka
– 1 łyżka oleju kokosowego
– szczypta soli
Dodatkowo: 2-3 garści popcornu

SPÓD: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Płatki lekko mielimy na mąkę. W rondelku roztapiamy czekoladę i masło orzechowe, mieszamy. Wszystkie składniki łączymy i tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy. Wygładzamy zwilżoną w wodzie łyżką. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach, studzimy.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg przekładamy do malaksera, dodajemy erytrol i ekstrakt waniliowy, miksujemy do ich połączenia. Następnie, ciągle miksując, dodajemy po jednym jajku, śmietankę i proszek budyniowy. Gotową masę przelewamy na podpieczony spód i pieczemy w 165 stopniach przez około 50-60 min. Masa powinna być na środku lekko sprężysta. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
KARMEL: Jeżeli używamy suszonych daktyli: zalewamy je wrzątkiem i pozostawiamy do namoczenia na 30 minut, odcedzamy.
Z daktyli usuwamy pestki. Wszystkie składniki na karmel umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładko. Dodajemy więcej mleka, jeśli chcemy, aby sos był bardziej płynny. Gdy uzyskamy już preferowaną konsystencję i gładkość, przekładamy karmel na ostudzony sernik.
Na wierzch sernika układamy uprażony popcorn i podajemy.
Smacznego!

Komentarzy: 4

  1. Ale pyszny pomysł!

  2. Magda napisał: Odpowiedz

    Mega apetyczny sernika, na ten widok od razu cieknie ślinka 🙂

  3. Kinga napisał: Odpowiedz

    Ale fajne urozmaicenie popcornem, zawsze masz oryginalne pomysły 😀

  4. Ola napisał: Odpowiedz

    Ten sernik jest genialny!!! Przepis bardzo czytelny, bardzo sprawnie się robi. Polecam!

Dodaj komentarz