Razowe ciasto marchewkowe z solonym masłem orzechowym i popcornem


Ponownie, po niedługiej przerwie.. wracam do Was ze znakomitym przepisem! Uwierzcie mi, nie ma nic lepszego niż połączenie solonego masła orzechowego i słonego popcornu! Taki duet, wielu z Was, może dziwić, ale zapewniam.. będziecie pozytywnie zaskoczeni. Ponadto, taki zastaw idealnie komponuje się ze wspaniałym ciastem marchewkowym w wersji razowej. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

Składniki na ciasto, forma o średnicy 21cm:
– 3 szklanki startej marchewki
– 2 szklanki mąki żytniej 2000 (lub mąki orkiszowej)
– 1 szklanka rodzynek
– 1 szklanka orzechów włoskich
– 0,5 szklanki oleju rzepakowego
– 2 banany
– 3 łyżki cynamonu
– 2-3 łyżki ksylitolu
– 2 łyżki masła orzechowego
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
– 4-6 łyżek masła orzechowego
– 3 garści domowego popcorn’u solonego
– sól

Banany obieramy, kroimy na kawałki, umieszczamy wraz z ksylitolem i masłem orzechowym w misie blendera i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji (można zrobić to widelcem). Dodajemy mąkę, olej, proszek, sodę i cynamon, ponownie miksujemy lub mieszamy za pomocą widelca, czy trzepaczki do połączenia wszystkich składników. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, bądź rozdrabniamy w malakserze. Orzechy włoskie drobno siekamy i wraz z rodzynkami oraz startą marchwią dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i porządnie mieszamy. Jeżeli mamy tortownicę z odpinanym spodem – wykładamy dno papierem do pieczenia, zapinamy, nożyczkami odcinamy nadmiar papieru, a boki za pomocą pędzelka natłuszczamy olejem, jeżeli nie – natłuszczamy całość wraz z dnem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół, na dwie części i przekładamy 2-3 łyżkami masła orzechowego, solimy je. Dociskamy górną częścią ciasta. Wierzch ponownie smarujemy 2-3 łyżkami masła orzechowego, solimy je i posypujemy popcornem. Przechowujmy w lodówce.
Smacznego!

Komentarzy: 15

  1. Wygląda cudnie, a w smaku musi być obłędne. Tęsknię za popcornem.

  2. Natalie napisał: Odpowiedz

    Znam to połączenie 🙂 Niebo!

  3. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Pięknie wygląda 😉

  4. Oj, jak ja dawno nie jadłam popcornu 😀 Fajny przepis, który u mnie sprawdziłby się na syte śniadanko 🙂

  5. Lena napisał: Odpowiedz

    wow, ciasto wygląda genialnie:)

  6. o matko…. co za cudo! Poprosze takie, najlepiej w całości! :d

    PS w wolnej chwili zapraszam do siebie 🙂

  7. mlodakk napisał: Odpowiedz

    Wszystkie składniki przyjazne mojemu brzuszkowi, trzeba koniecznie taką zrobić

  8. Monika napisał: Odpowiedz

    Rewelacyjny przepis, na pewno wypróbuję.

  9. Megly napisał: Odpowiedz

    Z popcornem? Super propozycja. Dla mnie nieco ekstrawagancka, ale uwielbiam poznawać nowe połączenie smakowe, więc się piszę. Zwłaszcza, że ciasto prezentuje się tak dostojnie i zachęcająco…
    Pozdrowionka cieplutkie 🙂

  10. Anonim napisał: Odpowiedz

    Czy mogę zmniejszyć ilość rodzynek i orzechów albo nawet ograniczyć do min ? oraz czy sprawdzi się mąka pełnoziarnista żytnia Widzę że w przepisie nie ma jajek czy to tak ma być??

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Spokojnie możesz ograniczyć lub wyeliminować rodzynki i orzechy z przepisu, ale to dzięki nim ciasto marchewkowe ma taki nietypowy smak, a całość jest przyjemnie wilgotna. Mąka pełnoziarnista żytnia również się sprawdzi. Zamiast jajek w przepisie zastały użyte banany. Pozdrawiam

  11. Bardzo apetycznie wygląda. Ciasta z popcornem jeszcze nie jadłam 🙂

  12. Anonim napisał: Odpowiedz

    Ciasto jest super, wczoraj piekłam:) Zamieniłam tylko rodzynki na żurawinę 3/4 szklanki – smakuje rewelacyjnie !!! Polecam !!!

  13. rewelacyjne ciacho 🙂 i do tego masło orzechowe <3

  14. Iwona napisał: Odpowiedz

    Nietypowe połączenie. Ciasto z popcornem musi ciekawie smakować 🙂

Dodaj komentarz