Peanut butter pie z popcornem i solonym karmelem


Z racji tego, że dwa dni temu obchodziłam urodziny – dałam się ponieść i nie pożałowałam sobie. Zrobiłam ciasto pełne kalorii i niesamowitego smaku! Nie ukrywam, że pewnie jeszcze nieraz je przyrządzę, lecz tylko na specjalne okazje. Koniecznie chciałam przygotować ciasto na bazie masła orzechowego, a połączenie z popcornem i solonym karmelem wydawało mi się strzałem w dziesiątkę. I tak właśnie było! Takim zestawem pozytywnie zaskoczyłam wszystkich. Ciasto samo w sobie jest bardzo proste w wykonaniu i nie zabiera dużo czasu, co jest jego kolejnym atutem. Żałuję, że nie mogę dać Wam go spróbować, więc zachęcam Was do przygotowania ciasta we własnym domu 🙂

Składniki na formę o średnicy 21cm:
**na spód:
– 250g ciasteczek owsianych/pełnoziarnistych/bezglutenowych
– 200g masła orzechowego
– 1 łyżka masła

**na masę orzechową:
– 450g ricotty
– 350g masła orzechowego z kawałkami orzechów

**na solony karmel:
– 70ml śmietanki 30%
– 60ml wody
– 45g cukru trzcinowego
– 1 łyżka masła
– 1/3 łyżeczki soli (u mnie z imbirem i trawą cytrynową)
+ popcorn

Składniki na spód dokładnie miksujemy w misie blendera. Spód wykładamy na dno i boki formy (najlepiej pomóc sobie folią spożywczą), umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Składniki na masę orzechową mieszamy ze sobą do połączenia składników i wykładamy na przygotowany spód. Ponownie wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy solony karmel. Do rondelka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go po całym dnie. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy wodę (uwaga, bo będzie pryskać!) i energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy przez chwilę i wlewamy śmietankę. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy masło i sól, mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy z ognia i studzimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, w masę delikatnie wbijamy przygotowany popcorn i całość polewamy częścią słonego karmelu. Podajemy polewając słonym karmelem, posypując popcornem. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!

 

Komentarzy: 11

  1. Weronika napisał: Odpowiedz

    Wszystkiego najlepszego, Kochana!!! 😀 🙂 :*
    A ciasto wygląda wspaniale! <3

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Dziękuję skarbie! :*

  2. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Słyszałam, ze to smaczne połączenie 🙂

    PS Wszystkiego najlepszego i dużo dobrego 🙂

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Dziękuję piękna <3

  3. Megly napisał: Odpowiedz

    Dotychczas nie miałam pojęcia, że taki przepis istnieje.
    Szczerze mówiąc kto nie lubi solonego karmelu?
    Super. Wygląda szałowo! 🙂
    Spóźnione życzonka urodzinowe:
    dużo zdrówka, szczęścia, miłości, spełnienia i samych pozytywnych ludzi wokół.
    Pozdrowionka serdeczne 🙂

  4. Natalie napisał: Odpowiedz

    Nie przepadam za popcornem, ale tutaj wygląda bosko 🙂
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  5. wszystkiego najlepszego <3! 😀 Ale pyszności! 😀

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Dziękuję piękna <3

  6. Ania_S napisał: Odpowiedz

    Prezentuje się cudownie i smakować też musi świetnie 🙂
    Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :))

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Dziękuję kochana <3

  7. KreoVita napisał: Odpowiedz

    Bardzo ciekawy przepis. Mam ochotę wypróbować. No i prezentuje się znakomicie:) A z okazji urodzin życze Ci spełnienia wszystkich marzeń:)

Dodaj komentarz