Sałatka ryżowa z dynią i kurczakiem

salatka-ryzowa-z-dynia2
Po raz milionowy powtórzę się, że uwielbiam dynię. Mogłabym jeść ją na okrągło przez cały rok! Świetnie spisuje się w zupach, daniach obiadowych, słodkich deserach i wypiekach oraz w sałatkach. Tym razem padło na bardzo prostą do wykonania, smaczną sałatkę. Wystarczy, że będziemy mieć upieczoną dynię, a pyszny dodatek do obiadu wykonamy w trymiga.
Przepis na 5 porcji, jedna to ok. 305kcal.

Składniki:
– 400g piersi z kurczaka
– 200g upieczonej dyni Hokkaido
– 100g ryżu Basmati (1 woreczek)
– garść rodzynek
– 1 łyżka sezamu
– 1 łyżka siemienia lnianego
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka soku z cytryny
– ulubione przyprawy do kurczaka (np. gyros)
– sól, pieprz

* lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości  i słodyczy, inne odmiany mogą być bardziej mdłe

Jak upiec dynię? Dynię myjemy, osuszamy i wydrążamy miąższ. (Odcinamy ogonki, dynię kroimy na pół i za pomocą łyżki usuwamy z wnętrza miękki miąższ wraz z pestkami) Każdą z połówek dzielimy na 4-6 części. (Od góry do dołu, tworzymy jakby uśmieszki, półokręgi) Nie pozbywamy się skórki! Jeżeli postanowiliśmy użyć oliwy, ziół, przypraw to mieszamy oliwę wraz z dodatkami i taką mieszanką smarujemy dokładnie każdy kawałek. Całość (skórką do dołu) przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut do miękkości. Po tym czasie, za pomocą widelca, sprawdzamy czy dynia jest miękka, jeśli nie to przedłużamy czas pieczenia o 10 minut. Gdy będzie już dobrze upieczona, wyjmujemy ją z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na co najmniej 10 minut. Odmianę Hokkaido można spożywać wraz ze skórką, ale czasami jest ona tak brzydka, że warto ją obrać. Więc, obieramy ją za pomocą nożyka (powinna łatwo odchodzić).

Kurczaka oczyszczamy z błonek i żył, kroimy w dość małe kawałeczki, obtaczamy w ulubionych przyprawach i odstawiamy na 10 minut. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upieczoną dynię kroimy w kosteczkę. Sezam i siemię prażymy na suchej patelni, ale uważamy, by ich nie przypalić. Wszystkie składniki umieszczamy w sporej misce, dokładnie i delikatnie mieszamy. Doprawiamy wedle uznania.
Smacznego!
salatka-ryzowa-z-dynia

Jemy sezonowo! Jesień

Komentarzy: 14

  1. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Chyba posmakuje mojej siostrze 🙂

  2. Muszę koniecznie wypróbować przepisu 🙂

  3. Megly napisał: Odpowiedz

    Dynia zawsze kojarzy mi się z jesienią. Ale nie taką ponurą, tylko złotą, polską i ciepłą. Sałatka bardzo mnie kusi, bo jest dokładnie taka, jak lubię – zdrowa, sycąca i wspaniale podana. Dla mnie – idealna 🙂 Pozdrowionka serdeczne 🙂

  4. Wygląda przepysznie, ale ja nie przepadam za dynią. 🙁

  5. ale pyszna propozycja,na obiad bym chętnie zjadła:)

  6. Magdalena napisał: Odpowiedz

    pyszna propozycja, na obiad bym chętnie zjadła:)
    https://sweetcruel.wordpress.com/

  7. Marzena napisał: Odpowiedz

    Bardzo fajna propozycja na obiad 🙂

  8. dishdogz napisał: Odpowiedz

    Dawno nie jadłam sałatki z ryżem, chyba czas przypomnieć sobie, jak smakuje!

  9. Świetny pomysł i wykonanie 🙂

  10. Jud napisał: Odpowiedz

    Muszę koniecznie wypróbować, bo dyniowej sałatki nigdy nie jadłam, a zapowiada się świetnie! 🙂

  11. bardzo fajna sałatka 🙂 w sam raz do zabrania do pracy 🙂

  12. patrynk napisał: Odpowiedz

    a pierś kurczaka gotujesz czy smażysz czy jak kto woli? 😉 pozdrawiam

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Ja akurat podsmażyłam, ale jak kto woli, możesz nawet ugotować na parze 🙂

      1. patrynk napisał: Odpowiedz

        no to wypas, będzie się jadło 😉

Dodaj komentarz