Jako ogromna wielbicielka dyni, jestem wręcz zobowiązana do wstawienia przepisu właśnie z nią. Sezon dyniowy w pełni, gdzie się nie obejrzymy tam leżą już piękne, dorodne dynie. Nie zastanawiajcie się tylko bierzcie je ze sobą i zróbcie z nich coś pysznego! Przepisy znajdziecie tutaj i tutaj. Ja ostatnio lubuję w słodkich wypiekach z warzywami. Takie ciasta i babeczki wywołują wśród gości niemałe zdziwienie, a efekt jest rewelacyjny. Mam tutaj na myśli między innymi:
♥ gryczane brownie z cukinii,
♥ wilgotne, orkiszowe ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym
♥ wilgotny placek dyniowy przekładany czekoladowym kremem daktylowym
♥ dyniowe muffinki ryżowe z masłem orzechowym i bakaliami
♥ gryczane, kakaowe muffinki buraczane
Koniecznie spróbujcie ich wszystkich 🙂
Składniki na 12 muffinek (jedna to ok. 107kcal):
– 200g mąki orkiszowej (lub mieszanki bezglutenowej)
– 100g purée z dyni Hokkaido*
– 100ml mleczka kokosowego
– 1 banan
– 1 jajko
– 2 łyżki ksylitolu
– 20ml oleju
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
*opcjonalnie: ksylitol w pudrze do posypania
* lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości i słodyczy temu wypiekowi, inne odmiany mogą być bardziej mdłe
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W dużej misce jajko ucieramy wraz z ksylitolem, dodajemy sól, purée z dyni, banana pokrojonego w kawałeczki, mleczko i olej, całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy. Jeżeli używamy foremki do muffinek lub silikonowych foremek – natłuszczamy je silikonowym pędzelkiem. Jeżeli używamy papilotek – pomijamy ten etap. Ciasto równomiernie przekładamy do foremek, do 2/3 ich wysokości i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Wygladają uroczo i bardzo apetycznie w tych foremkach 😉
Podane wyśmienicie! Na takie muffinki to ja wpadam zaraz! Możesz się mnie spodziewać! 🙂 Absolutnie skusił mnie ich wygląd. A, że za kokosem przepadam to po prostu wiem, że będą mi smakować i już. Pozdrawiam ciepło 🙂
Musiały smakować bosko! 🙂
Również uwielbiam wykorzystywać w kuchni dynię. Zarówno na słodko jak i na słono.
Wspaniałe muffinki! 🙂
Wspaniałe kochana, porywam od razu dwie sztuki 🙂
pysznie wyglądają 😉
Dyni z bananem jeszcze nie łączyłam, ale te muffinki wyglądają pysznie 🙂
Cudowne i niezwykle smakowite muffinki 🙂
Mają w sobie same dobre rzeczy 😀
Jakie śliczne maja wdzianko:)
Też ostatnio robiłam dyniowe:)
Wyglądają nieziemsko!!!! 🙂
pozdrawiam,https://mikrouszkodzeniaa.wordpress.com
częstuję sie jedną muffinką do herbatki 🙂
Witam 🙂
Chciałam się zapytać czy można byłoby użyć więcej dyni a zrezygnować z banana? bo chciałabym, żeby wypiek był mocno dyniowy w smaku:)