• Obiady
  • Polędwiczki wieprzowe po azjatycku ze szparagami FIT

    Szparagowy sezon w pełni, więc mam dla Was kolejny przepis z ich wykorzystaniem. Przepis niezwykle prosty i niesamowicie smaczny mimo użycia niewielu składników. Zauważyłam również, że niewielka część z Was sięga po polędwiczki wieprzowe, a szkoda. Ich przygotowanie nie jest trudne, a nadają daniom „ekskluzywnego” smaku. Mam nadzieję, że tym przepisem zachęcę Was to ich […]

  • Desery
  • Pudding orkiszowy z gruszką i bananem FIT

    Pozostawanie w domu sprzyja gotowaniu, podjadaniu i kupowaniu na zapas nie tylko tych zdrowych produktów, ale również słodyczy, słonych przekąsek, czy gotowych dań. Nie mówię kategorycznego nie, ale pamiętajcie – wszystko z umiarem! Dlatego dziś, chciałabym zaproponować Wam świetny przepis na zdrowy i szybki deser, który genialnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. […]

  • Mięso i ryby
  • Zapiekane gołąbki bez zawijania FIT

    W gołąbkach jestem zakochana na maksa. Mogłabym zajadać się nimi dniami i nocami. Najlepsze wychodziły z rąk mojej babci Krysi i mojej mamy. Bardzo często przyrządzam je na niedzielny obiad, wtedy starczają nam jeszcze na kolejne 2-3 dni. Gołąbki bez zawijania to świetny pomysł obiadowy dla osób, które lubią smak gołąbków lecz nie lubią zawijać […]

  • Mięso i ryby
  • Ryż z kurczakiem po azjatycku z groszkiem cukrowym

    Brak pomysłu na obiad? Mam dla Was sprawdzony przepis na wspaniały ryż z kurczakiem po azjatycku z groszkiem cukrowym. Od czasu, gdy w Lidlu można prawie codziennie dostać groszek cukrowy, zaczęłam go używać coraz częściej. Uwielbiam jego smak, jak i formę w jakiej się go podaje. Idealnie sprawdza się w potrawach azjatyckiej kuchni z makaronem, […]

  • Bezglutenowe
  • Pieczone tofurniczki czekoladowe – wegańskie

    Przepis na te tofurniczki miał pojawić się już ponad 4 lata temu i cały czas czekał na publikację. Mam właśnie zbiór takich przepisów, które muszą swoje odleżeć, by mogły być opublikowane. A tak na poważnie… gotuję więcej niż publikuję tutaj, więc wiele przepisów spisuję na luźnych karteczkach, by móc w późniejszym czasie z Wami nimi […]

  • Obiady
  • Piersi z kurczaka w sosie z dwóch rodzajów papryk i szpinaku FIT

    Dziś mam dla Was kolejny świetny przepis na obiad do lunchbox’a. Dzięki użyciu dwóch rodzajów papryk – marynowanej i pieczonej do przygotowania sosu, uzyskujemy niesamowitą kompozycję słodko-słonych smaków. Tak przygotowany sos będzie pasował zarówno do drobiu, jak i do schabu, więc możecie kombinować do woli. 🙂Całe danie bez ryżu to ok. 1007 kcal. Składniki:– 500g […]

  • Bezglutenowe
  • Tarta z polenty z pieczarkami i rukolą

    Cześć wszystkim! Jak Wam minęły święta? Mi bardzo pracowicie, gdyż tak jak Wam wcześniej mówiłam to ja organizowałam Wigilię w tym roku dla dość dużej rodziny. Nieskromnie pisząc, wszyscy byli bardzo zadowoleni i zszokowani, że w tak krótkim czasie udało przygotować się tak wiele potraw. Wszystkim wszystko smakowało, więc naprawdę jestem z siebie dumna 🙂 […]

  • Ryż - kasza
  • Jesienne risotto z dynią i groszkiem

    Właśnie za dynię uwielbiam jesień. Pieczona dynia jest niezwykle aromatyczna i świetnie pasuje do różnych dań na słodko i na słono, na zimno i na ciepło. Dlatego bardzo lubię dodawać ją do dań obiadowych. W dzisiejszym risotto, dynia świetnie się wpasowuje, nadając pięknej barwy i nietypowego smaku. Jednakże, kluczem do idealnego risotto jest użycie bardzo […]