Pęczotto z porem i pieczarkami FIT

Brak pomysłu na obiad? Już go masz! Pęczotto czyli kasza pęczak przygotowana na wzór risotto z porem, mięsem z indyka i pieczarkami to idealna propozycja na proste i sycące danie. Minimum składników, a maksimum smaku to zasada, którą w kuchni lubię najbardziej. Przepis jest idealny nawet dla najbardziej opornych kulinarnie osób. Składniki do wykonania tego przepisu znajdziecie w każdym sklepie, a jego przygotowanie nie sprawi nikomu problemu. Ba, nawet zaskoczycie swoich bliskich tym, jak wspaniale gotujecie. Przekonajcie się sami! 🙂
Przepis na 5-6 porcji, przy podziale na 5, jedna porcja to ok. 316kcal, B: 25g, T: 6,2g, W: 39,8g.

Składniki:
– 750ml bulionu warzywnego (750ml wody + 1,5 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego)
– 400g mięsa mielonego z piersi indyka
– 230g kaszy pęczak
– 150g pieczarek
– 1 por
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju
Dodatkowo: po 2 łyżki: posiekanej natki pietruszki i tartego parmezanu

Bulion zagotowujemy. Pęczak płuczemy. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojony w cienkie plastry czosnek, w półplasterki por i w plastry pieczarki, podsmażamy 5 minut. Następnie dodajemy mięso i smażymy 10 minut, w międzyczasie rozdrabniając je jak najbardziej drewnianą łyżką. Oprószamy solą i pieprzem, mieszamy i ściągamy z patelni. Na tę samą patelnię wsypujemy pęczak i tostujemy (prażymy) 2 minuty, mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i wlewamy gorący bulion, gotujemy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy mięso z porem oraz pieczarkami, mieszamy i gotujemy na małym ogniu 20-25 minut pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Podajemy z posiekaną natką i parmezanem.
Smacznego!

Dodaj komentarz