• Mięso i ryby
  • Ryż z kurczakiem po azjatycku z groszkiem cukrowym

    Brak pomysłu na obiad? Mam dla Was sprawdzony przepis na wspaniały ryż z kurczakiem po azjatycku z groszkiem cukrowym. Od czasu, gdy w Lidlu można prawie codziennie dostać groszek cukrowy, zaczęłam go używać coraz częściej. Uwielbiam jego smak, jak i formę w jakiej się go podaje. Idealnie sprawdza się w potrawach azjatyckiej kuchni z makaronem, […]

  • Bezglutenowe
  • Pieczone tofurniczki czekoladowe – wegańskie

    Przepis na te tofurniczki miał pojawić się już ponad 4 lata temu i cały czas czekał na publikację. Mam właśnie zbiór takich przepisów, które muszą swoje odleżeć, by mogły być opublikowane. A tak na poważnie… gotuję więcej niż publikuję tutaj, więc wiele przepisów spisuję na luźnych karteczkach, by móc w późniejszym czasie z Wami nimi […]

  • Obiady
  • Piersi z kurczaka w sosie z dwóch rodzajów papryk i szpinaku FIT

    Dziś mam dla Was kolejny świetny przepis na obiad do lunchbox’a. Dzięki użyciu dwóch rodzajów papryk – marynowanej i pieczonej do przygotowania sosu, uzyskujemy niesamowitą kompozycję słodko-słonych smaków. Tak przygotowany sos będzie pasował zarówno do drobiu, jak i do schabu, więc możecie kombinować do woli. 🙂Całe danie bez ryżu to ok. 1007 kcal. Składniki:– 500g […]

  • Bezglutenowe
  • Tarta z polenty z pieczarkami i rukolą

    Cześć wszystkim! Jak Wam minęły święta? Mi bardzo pracowicie, gdyż tak jak Wam wcześniej mówiłam to ja organizowałam Wigilię w tym roku dla dość dużej rodziny. Nieskromnie pisząc, wszyscy byli bardzo zadowoleni i zszokowani, że w tak krótkim czasie udało przygotować się tak wiele potraw. Wszystkim wszystko smakowało, więc naprawdę jestem z siebie dumna 🙂 […]

  • Ryż - kasza
  • Jesienne risotto z dynią i groszkiem

    Właśnie za dynię uwielbiam jesień. Pieczona dynia jest niezwykle aromatyczna i świetnie pasuje do różnych dań na słodko i na słono, na zimno i na ciepło. Dlatego bardzo lubię dodawać ją do dań obiadowych. W dzisiejszym risotto, dynia świetnie się wpasowuje, nadając pięknej barwy i nietypowego smaku. Jednakże, kluczem do idealnego risotto jest użycie bardzo […]

  • Bezglutenowe
  • Drobiowy Strogonow z papryką FIT

    Po raz kolejny mam dla Was świetny przepis na szybki i smaczny obiad, który idealnie sprawdza się na ciepło jak i do lunchbox’a. By wykonać lżejszą wersję kultowego Boeuf Strogonow wystarczy jedynie wymienić wołowinę na mięso drobiowe. Dzięki temu potrawa zawiera mniej kalorii, a przy okazji jej smak zabiera zupełnie innego wymiaru. Koniecznie zapiszcie ten […]

  • Zupy
  • NAJLEPSZY krupnik na serduszkach drobiowych

    Uwielbiam krupnik w wykonaniu mojej babci. Zawsze, gdy przyjeżdżam do niej w odwiedziny zamawiam cały gar tej zupy. Jednakże, ostatnio postanowiłam spróbować wykonać go sama, gdyż moja babcia nieustannie powtarza „nie ma prostszej zupy”. Faktycznie, to jedna z najprostszych zup jakie znam! Osobiście nigdy nie lubiłam podrobów, po wątróbkę sięgałam sporadycznie, a po pozostałe wcale. […]

  • Owoce morza
  • Kreolska jambalaya z komosą, krewetkami i kurczakiem

    Zauważyłam, że Wy, tak jak i ja, bardzo lubicie dania jednogarnkowe. Dlatego dziś wychodzę Wam na przeciw z przepisem na przepyszną, bezglutenową, pełną smaku jambalayę, którą przygotujecie na jednej patelni. Przepis dość nietypowy, gdyż zamiast ryżu wykorzystałam komosę ryżową. Jest to idealne danie na obiad, kiedy nie chce nam się zmywać po obiedzie 🙂 ale […]