• Przekąska
  • Drożdżowe twisty à la pizza – pizza twists

    Dziś mam dla Was świetny pomysł na imprezową przekąskę. Pamiętacie hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi? Oba przepisy łączy jedno ciasto drożdżowe, które jest niezwykle proste w wykonaniu i wychodzi ZAWSZE. Wykonując twisty możecie posłużyć się ulubionymi przyprawami i składnikami, tak jak podczas przyrządzania pizzy. Samo w sobie ciasto drożdżowe świetnie sprawdzi się […]

  • Ciasta
  • Chałka z mąką żytnią i migdałową kruszonką

    Czy znajdzie się osoba, która nie lubi smaku świeżo upieczonej, ciepłej chałki? Taka ciepła chałeczka posmarowana masełkiem idealnie sprawdza się na niedzielne śniadanie. Wykonana z tego przepisu dość długo zachowuje świeżość i świetnie nadaje się do zabrania ze sobą do szkoły, czy pracy. Ponadto, użycie płatków migdałowych do kruszonki sprawia, że całość przyjemnie chrupie i […]

  • Pieczywo
  • Chleb 7 ziaren na zakwasie

    Zgodnie z obietnicą, dziś na blogu ląduje przepis na chleb na zakwasie. Może zastanawiać Was fakt użycia siedmiu ziaren, ale tak, właśnie tyle rodzajów ziarna znalazło się w środku. Mianowicie do masy używam żyta, pszenicy, sezamu, dyni, słonecznika, siemienia i owsa. Chleb na pierwszy rzut oka może wydawać się czasłochłonny i wymagający od nas dużego […]

  • Przepisy podstawowe
  • Najlepszy żytni zakwas na chleb

    Z racji tego, że obiecałam Wam moje sprawdzone przepisy na chleby na zakwasie nie mogę zacząć ich wstawiać bez publikacji najważniejszego składnika – ZAKWASU. Wyhodowanie i utrzymanie zakwasu jest dziecinnie proste, aczkolwiek pierwsze dni jego hodowania będą wydłużać się Wam w nieskończoność. Wiele razy hodowałam swój zakwas ot tak, jednak tym razem zmusiła mnie do […]

  • Wegetariańskie
  • Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i ziarnami na drożdżach

    Tak jak Wam obiecałam, regularnie będę dzielić się z Wami moimi przepisami na chleb, który co drugi dzień trafia na mój stół podczas śniadania. Parę lat temu pieczenie chleba wydawało mi się czymś niemożliwym, czymś czego na pewno nie będę robić. Z czasem zaczęłam piec chlebki, lecz tylko od czasu do czasu. Obecnie, kwarantanna poniekąd […]

  • Pieczywo
  • Chleb otrębowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

    Czy uwierzycie w to, że ostatni mój przepis na typowy, domowy chleb pojawił się w 2015? Czas to zmienić! Jestem przekonana, że w czasie kwarantanny każdy z nas poczuł się piekarzem i próbuje swoich sił w domowych wypiekach. Zanim wykarmiłam swój zakwas upiekłam parę chlebków na drożdżach, natomiast teraz, kiedy mój zakwas jest mocny to […]

  • Pieczywo
  • Bułeczki drożdżowe pełne kapusty z grzybami

    Paszteciki pasztecikami, ale co powiecie na bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami? Ja mówię głośne TAK! Z racji tego, że z pasztecików najbardziej lubię farsz, postanowiłam stworzyć przepis, który będzie zawierał więcej farszu, a mniej ciasta. Tym sposobem powstały najlepsze na świecie bułeczki pełne kapusty z grzybami. Spora ilość farszu, chrupiąca skórka i miękki środek… […]

  • Na imprezę
  • Domowe grissini z szynką parmeńską

    Grissini we Włoszech najczęściej podaje się jako antipasti tuż przed głównym posiłkiem, czyli nasza tzw. „poczekajka”. Jednakże, grissini może być również świetną przekąską na imprezie. Uwielbiam takie przegryzki, gdyż ich przygotowanie zazwyczaj nie wymaga dużej ilości czasu, a na imprezach znikają w trymiga. Jedząc je nie brudzimy sobie palców i nie potrzebujemy do nich talerzyka. […]

  • Boże Narodzenie
  • Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

    Paszteciki z kapustą i grzybami sprawdzają się podczas wielu okazji, jednakże tym razem przygotowałam je z myślą o Wigilii. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, jako samodzielna przekąska, czy jako dodatek do czerwonego barszczu. Mięciutkie, wyraziste w smaku – dokładnie takie, jakie powinny być. Zapiszcie sobie tego posta na później, ponieważ osobno ciasto […]

  • Pieczywo
  • Odrywany chlebek drożdżowy z ziołowym masłem

    Pierwszy raz takiego chlebka, spróbowałam u mojej kochanej babci. Robi się go błyskawicznie szybko i jeszcze szybciej znika ze stołu! Pobija nawet bagietki z masłem czosnkowym! Prosty, smaczny, idealny na imprezy. Jeżeli nie zawsze udawało Ci się ciasto drożdżowe.. zapewniam, że z tego przepisu uda Ci się na 100%! Do dzieła 🙂 Składniki na ciasto […]