Ośmiornica po galicyjsku FIT


Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam niezwykle prosty i lekki pomysł na obiad prosto z Hiszpanii. Choć ośmiornica, może brzmieć dla nas dość „tropikalnie” to warto chociaż raz jej spróbować i docenić jej smak – nie pożałujecie. Należy wspomnieć również, że ośmiornica w 100g zawiera zaledwie 1g tłuszczu, a zarazem jest świetnym źródłem białka, bo zawiera go aż 15g/100g! Do dzieła!
Przy podziale na 3 porcje, jedna zawiera: 438kcal, 6g T, 41g W, 53 B.

Składniki na 2-3 porcje:
– 1 mrożona ośmiornica (ok. 1 kg)
– 500g ziemniaków
– 1 cebula
– 2-3 liście laurowe
– 4 ziarna pieprzu
– oliwa z oliwek
– słodka/ostra papryka mielona
– sól

Ośmiornice rozmrażamy i ewentualnie oczyszczamy. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę do wrzątku. „Straszymy ośmiornice” – czyli trzykrotnie wkładamy ją do wrzącej osolonej wody na kilka sekund i wyciągamy (mięso dzięki temu będzie miękkie, ale nie gumowe). Wodę wylewamy. W drugim dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem liści laurowych, cebuli i ziaren pieprzu. Do wrzątku wrzucamy ośmiornicę i gotujemy 30 minut pod uchylonym przykryciem na średnim ogniu (na każdy kilogram ośmiornicy czas gotowania wynosi ok. 30 minut). W między czasie gotujemy ziemniaki (w całości lub pokrojone w plastry/kostkę). Ugotowaną ośmiornicę sprawdzamy widelcem, czy jest odpowiednio miękka (widelec bez problemu powinien się wbijać), a następnie pozostawiamy ją ok. 5 minut w gorącej wodzie na wyłączonym ogniu. Ośmiornicę wyciągamy i kroimy w 2-centymetrowe kawałki. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry lub kostkę, jeśli gotowaliśmy je w całości. Na talerzu układamy kawałki ziemniaków i ośmiornicy, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy mieloną papryką oraz solą.
Smacznego!

One Reply to “Ośmiornica po galicyjsku FIT”

  1. Jakoś nigdy nie mogę przełamać się do ośmiornicy ze względu na jej wygląd, te macki…Ale może tym razem się uda 😀

Dodaj komentarz