Orzechowy budyń jaglany z owocami FIT


Co powiecie na kolejny wyborny, szybki i prosty przepis z wykorzystaniem kaszy jaglanej?  Na moim blogu znajdziecie przepis na podstawową wersję budyniu jaglanego, dziś jednak proponuję budyń w wersji orzechowej z gorzką czekoladą i owocami. Takie danie świetnie sprawdzi się na śniadanie, deser, a nawet przekąskę między posiłkami. A sekretem na idealnie gładki i delikatny budyń jest jego długie gotowanie na bardzo małym ogniu. Wypróbujcie!

Składniki:
– 220ml + 220ml mleka (napoju) kokosowego
– 100g kaszy jaglanej (1 woreczek)
– 2 łyżki masła orzechowego
– 1 banan
– 1/2 pitai (smoczego owocu)
– garść ziarenek granatu
– kilka kostek gorzkiej czekolady

Kaszę jaglaną umieszczamy w sitku i płuczemy gorącą wodą z kranu. Kaszę umieszczamy w rondelku i dodajemy 220ml mleka kokosowego, przykrywamy i gotujemy na jak najmniejszym ogniu, aż kasza wchłonie całe mleko (ok. 15-20 minut). Następnie ponownie dodajemy 220ml mleka wraz z masłem orzechowym, mieszamy i znów chwilę podgrzewamy, aż wchłonie całość. W misie blendera umieszczamy ugotowaną kaszę, dodajemy pół banana i miksujemy na najwyższych obrotach, aż otrzymamy gładki masę. Tak przygotowany budyń umieszczamy w miseczkach i dekorujemy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej i owocami.
Smacznego!

 

Komentarzy: 11

  1. Natalie napisał: Odpowiedz

    Jeszcze nigdy nie jadłam 🙂 Kusisz!

  2. Piękne zdjęcia. Bardzo lubię budyń jaglany, zwłaszcza w wersji czekoladowej.

  3. Micha pełna pyszności😊

  4. Megly napisał: Odpowiedz

    O jejku! Jaki on jest pyszny 🙂 Wygląda jak milion dolarów! Uwielbiam budynie i ostatnimi czasy też robię wszystkie w wersji fit. Jaglane budynie są pyszne i zdrowe. Wierzę, że ta propozycja jest godna polecenia. Mniam! Pyszności. Pozdrowionka cieplutkie. Miłego dnia! 🙂

  5. Uwielbiam takie apetyczne połączenie owoców 🙂

  6. Ależ to pięknie wygląda… 😉

  7. Weronika napisał: Odpowiedz

    Jakie to piękne! <3

  8. Agat napisał: Odpowiedz

    Piękne zdjęcia i pyszności na nich 🙂 Zdecydowanie uzdrowię nasze gotowanie. Wodę już uzdatniliśmy filtrem na ujęciu wody pod zlewem teraz czas na zdrowe przepisy 🙂

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Dziękuję! A na uzdrawianie, nigdy nie jest za późno! 🙂

  9. Ola napisał: Odpowiedz

    Ile porcji wyjdzie z podanych składników?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Na 3 porządne porcje 🙂

Dodaj komentarz