Budyń jaglany z wanilią

budyn-jaglany
Kaszę jaglaną uwielbiam za smak, wartości odżywcze i uniwersalność! Świetnie sprawdza się w najróżniejszych potrawach, jako baza jagielnika (sernika z kaszy jaglanej), baza na spód do tart wytrawnych i słodkich, jako dodatek do obiadu, czy właśnie jako podstawa domowego budyniu jaglanego. Kasza jaglana ma idealny, delikatny smak, który bez problemu możemy komponować ze słonymi czy słodkimi dodatkami. Nie umniejszając innym kaszom, jest również bardzo zdrowa i powinniśmy włączyć ją do naszej diety.

Składniki:
– 1 litr mleka (np. kokosowego – nie mleczka z puszki!, krowiego, migdałowego..)
– 200g kaszy jaglanej (2 woreczki)
– laska wanilii
*opcjonalnie: coś do posłodzenia (ksylitol)

Kaszę płuczemy, zalewamy mlekiem. Dodajemy wydrążone ziarenka wanilii wraz z laską i gotujemy 20-25 minut na średnim ogniu, aż kasza będzie bardzo miękka. Laskę wanilii wyciągamy. Ugotowaną kaszę przekładamy do misy blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Próbujemy, a w razie potrzeby dosładzamy i ponownie miksujemy. Przekładamy do słoiczków i dekorujemy ulubionymi dodatkami (u mnie gorzka czekolada i surowe kakao). Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!

budyn-jaglany2

budyn-jaglany3

budyn-jaglany4

Komentarzy: 22

  1. Megly napisał: Odpowiedz

    Bardzo często robię budynie jaglane. Ja nieco je przekombinowuję. Twój jest prosty i pyszny. Muszę taki zrobić. Lubię bardzo waniliowe, rozgrzewające pyszności. Zwłaszcza, gdy pogoda chłodna i deszczowa można sobie dogodzić takim deserkiem. Pozdrawiam i miłego dnia życzę! 🙂

  2. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Smaczna i zdrowa wersja budyniu 🙂

  3. Justyna napisał: Odpowiedz

    A czy kasza gotowana na wodzie mocno straci swoje właściwości smakowe?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Nie straci za dużo, ale mleczny smak na pewno jest tutaj walorem 🙂

  4. Futka napisał: Odpowiedz

    Przepyszny i pożywny deserek 🙂 Niebo dla podniebienia <3

  5. Natalie napisał: Odpowiedz

    Super konsystencja. Muszę w końcu zrobić!

  6. Lena napisał: Odpowiedz

    jakie pyszności:)

  7. mlodakk napisał: Odpowiedz

    Wygląda super, jeszcze teraz na taka pogodę ten budyń mniam

  8. Prosty skład a takie cudeńko <3

  9. Apetycznie 🙂

  10. Ja kaszy jaglanej nie uwielbiam za smak, ale za jej wartości zdrowotne już tak;) Muszę zrobić taki budyń

  11. Każdy Twoj przepis sprawia, że mam ochotę iść do kuchni i coś ugotować! 🙂
    pozdrawiam, https://mikrouszkodzeniaa.wordpress.com

  12. uwielbiam smak budyniu jaglanego 🙂

  13. Aga napisał: Odpowiedz

    Pyszności!

  14. Anonim napisał: Odpowiedz

    Hmm. A jakie to mleko kokosowe-nie z puszki? Tylko i wyłącznie z rozbitego kokosa? Czy jednak można z puszki, ale bardzo dobrej jakości?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Chodzi mi o mleko kokosowe (napój kokosowy), które możemy kupić w kartonach jak zwykłe mleko krowie, sojowe itp. Możesz użyć tego z puszki, aczkolwiek w większej ilości, gdyż jest ono odpowiednio gęstsze od napoju 🙂

  15. Anonim napisał: Odpowiedz

    Czy ktoś może wie, ile kalorii jest np. 200g ??

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Ok. 95kcal/100g 🙂

    2. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      W 200g masz ok. 190 kcal 🙂

  16. Magdalena napisał: Odpowiedz

    Czy ktoś może wie il kcal jest w 200g ?

    Pozdrawiam 😉

  17. Anonim napisał: Odpowiedz

    A co z laską wanilli? Wyjmujemy ziarenka i też blendujemy?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Dziękuję za czujność, już poprawione!
      Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz