Lekka sałatka jarzynowa z batatem i domowym majonezem cytrynowym


O rany… nie ma to jak sałatka jarzynowa! Według mnie święta bożonarodzeniowe i wielkanocne bez sałatki jarzynowej to nie święta. U jednych i u drugich dziadków zawsze musiała na stole stać porządna jej micha. Uwielbiam jeść ją podczas świąt, jak i poza nimi, jednakże bardzo nie lubię kiedy warzywa „pływają” w majonezie. Kiedy sama ją przygotowuję to dbam o to, by znaleźć złoty środek w ilości majonezu. Ostatnio znalazłam również sposób, by kosztem majonezu dodać do sałatki skyr – różnicy w smaku nie czuć, a kalorii mamy o wiele mniej. Koniecznie tego wypróbujcie!

Składniki:
– 4 ogórki konserwowe/kiszone
– 3 marchewki
– 1 batat
– 240g mrożonego groszku
– 1 pietruszka
1 jabłko
1/4 selera
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 1 łyżeczka musztardy
– sól, pieprz
– 150g skyru naturalnego
– cały majonez z przepisu poniżej

Składniki na majonez:
– 125g oleju rzepakowego
– pęczek koperku
– 1 wyparzone jajko
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka musztardy
– 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
– sól, pieprz

Do wąskiego słoiczka o prostych ściankach wlewamy olej, wbijamy do środka sparzone jajko i na samo dno wsuwamy blender ręczny „żyrafę”. Na początku blendujemy na samym dnie do momentu, aż wytworzy się jasna emulsja. Następnie bardzo powoli unosimy blender ku górze, by powoli wmieszać olej w wytworzoną emulsję (jeśli zrobimy to za szybko, nasz majonez może być wodnisty). Na koniec kilkukrotnie podnosimy blender i opuszczamy, by uzyskać jednolitą masę w całym słoiczku. Koperek siekamy i wraz z pozostałymi składnikami dodajemy do majonezu, mieszamy i schładzamy w lodówce.
Bataty, marchewki, pietruszkę oraz seler dokładnie szorujemy i nie obierając gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie jabłko obieramy i wraz z ogórkami kroimy w drobną kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Ugotowane warzywa studzimy, obieramy i również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i łączymy wraz z majonezem, skyrem, musztardą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i ewentualnie dodatkowo doprawiamy. Wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki, by się przegryzła.
Smacznego!

Komentarzy: 7

  1. obowiązkowa na stole, fajna jest taka lżejsza wersja:)

  2. Ta sałatka musi być pyszna <3

  3. Magda napisał: Odpowiedz

    U mnie też musi być sałatka jarzynowa na Święta, to już taka tradycja, bez sałatki czegoś by nam brakowało 🙂

  4. Bardzo dobry przepis! Pozdrawiam i życzę wesołych świąt!^^

  5. monika napisał: Odpowiedz

    Fajna odmiana dla tradycyjnej:**Buziaczki!

  6. Świetna odmiana klasycznej sałatki jarzynowej, wygląda to naprawdę super!

  7. Anonim napisał: Odpowiedz

    Ciekawa opcja majonezu 🙂
    Kinga

Dodaj komentarz