Cześć wszystkim! Jak Wam minęły święta? Mi bardzo pracowicie, gdyż tak jak Wam wcześniej mówiłam to ja organizowałam Wigilię w tym roku dla dość dużej rodziny. Nieskromnie pisząc, wszyscy byli bardzo zadowoleni i zszokowani, że w tak krótkim czasie udało przygotować się tak wiele potraw. Wszystkim wszystko smakowało, więc naprawdę jestem z siebie dumna 🙂 A Wy? Byliście gośćmi czy organizatorami Wigilii?
Dziś mam dla Was bardzo smaczny przepis na nietypową tartę z polenty. Uwielbiam ją, jednakże trzeba ją dobrze przyrządzić, by była pyszna. Z tym przepisem możecie być pewni, że wyjdzie Wam ona obłędnie, a zamiast grzybów możecie użyć czego tylko chcecie, do dzieła! 🙂
Przepis na około 9 sporych porcji.
Składniki na polentę:
– 850ml bulionu warzywnego
– 200g kaszki kukurydzianej
– 50g parmezanu
– 25g masła
– 2 gałązki rozmarynu
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 500g pieczarek
– 1 kulka mozzarelli
– 1 garść rukoli
– 1/2 pęczka tymianku
– 2 łyżki oliwy
– ocet balsamiczny
– sól, pieprz
POLENTA: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, a na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Listki rozmarynu siekamy, a listki tymianu obrywamy. W dużym garnku zagotowujemy bulion i wsypujemy do niego kaszkę, ciągle mieszając. Gotujemy 8-10 minut do miękkości, zdejmujemy z palnika i mieszamy z parmezanem, masłem, posiekanym rozmarynem i doprawiamy solą i pieprzem. Polentę rozsmarowujemy na papierze i pieczemy przez około 30 minut.
DODATKOWO: W czasie pieczenia polenty grzyby płuczemy, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Smażymy na oliwie z listkami tymianku, aż wchłoną całą wodę, którą wcześniej wypuszczą.Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w kostkę. Na upieczonej polencie układamy podsmażone pieczarki, mozzarellę i pieczemy 10 minut, aż ser się roztopi. Rukolę płuczemy i rozkłądamy na tarcie. Skrapiamy octem balsamicznym i podajemy.
Smacznego!
Uwielbiam tego typu tarty, zapiszę sobie przepis i wkrótce wypróbuję!
Bardzo lubię kaszkę kukurydzianą. Pyszny pomysł!
coś pysznego!
Wygląda świetnie, uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty. Chętnie wypróbuję ten przepis