Jak zrobić domową, zdrową tortillę?

Chyba każdy z nas lubi tortille. Nie ważne, czy w postaci zawiniętych ruloników nadzianych mięsem lub warzywami, czy w postaci meksykańskiej quesadillas. Są łatwo dostępne i możemy kupić je wszędzie, ale czy warto się nimi truć? Sklepowe wersje nafaszerowane są najróżniejszymi emulgatorami, konserwantami, spulchniaczami, a domowe tortille składają się jedynie z 4 podstawowych składników i nie są trudne do wykonania. Cóż więc trudnego, dodać do siebie mąkę, olej, wodę i sól, wymieszać i podsmażyć na suchej patelni? Możemy kombinować z różnymi mąkami, ziołami, szpinakiem, czosnkiem, sezamem z czymkolwiek chcemy, a zapewniam, zawsze wyjdą zdrowsze, smaczniejsze i lepsze od sztucznych, sklepowych odpowiedników.

Robiąc domowe tortille, początkowo musimy zastanowić się czy będą służyć jako placki do zawijania, czy jako placki do quesadillas. Tortille, w które chcemy zawinąć farsz, muszą być miękkie i nie mogą się łamać, zaś do quesadillas lepiej, gdy są twardsze. By uzyskać miękkie placki – dodamy więcej oleju i wody oraz będziemy trzymać je krócej na patelni. Tortille z tego przepisu możecie użyć również do przekąski a’la tacos, tortilli z tofu a’la kurczak oraz mini wrapów. Na zdjęciach placki do quesadillas, które wkrótce podam z chili con carne.

Składniki:
– 250g mąki pszennej pełnoziarnistej, żytniej lub orkiszowej (u mnie orkiszowa, do quesadillas używamy 300g mąki)
– 125-150ml gorącej wody
– 3-5 łyżek oleju
– szczypta soli
*opcjonalnie: 2 łyżki sezamu/ulubione zioła

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy sprężyste ciasto ok. 5-7 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ją na kilkanaście minut. Ciasto dzielimy na 6-8 równych części, a z każdej formujemy kuleczki. Na silikonowej stolnicy (taka jest najlepsza, gdyż przy jej użyciu możemy zrobić bardzo cienkie placki, a na drewnianej możemy mieć problem z ich odklejeniem) rozwałkowujemy każdą z kuleczek i przy pomocy noża do pizzy wykrywamy koła o wielkości zbliżonej do średnicy patelni (u mnie ok. 25 cm). Tak przygotowane tortille nakładamy na wałek i umieszczamy je na rozgrzanej patelni, piekąc je bez użycia tłuszczu po 20 sekund z każdej strony (ten czas jest bardzo ważny, jeśli chcemy otrzymać miękkie tortille, chcąc otrzymać twardsze placki możemy piec je nawet 4 minuty z każdej strony). Faszerujemy lub jemy na sucho.
Smacznego!

 MJ.

25 Replies to “Jak zrobić domową, zdrową tortillę?”

  1. Cudowny przepis, skorzystam 😀

  2. Nie lubię gotowych tortilli – przepis zapisuję 🙂

  3. Czas od czasu też robię domowe tortille, w smaku o niebo lepsze od tych sklepowych 🙂

  4. Zawsze gdy jestem w sklepie przypominam sobie o tych plackach. Rzadko się na nie kuszę w sklepach ze względu własnie na skład.
    Robiłam kiedyś w domu, ale zapomniałam o tym jakoś, że przecież nie jest to jakaś trudna sztuka. Czas do nich powrócić 😀

  5. Super! Dawno nie robiłam ;]

  6. Właśnie czegoś takiego szukałam. Na pewno skorzystam w najbliższym czasie.

    PS: Na Twój blog trafiłam niedawno i muszę przyznać, że jest świetny i będę często tu zaglądać. Pozdrawiam 🙂

  7. Gdyby człowiek wiedział wcześniej jakie to proste … No nic w moim domu gotowych placów już nigdy nie uświadczysz dzięki temu przepisowi!

  8. Bardzo się cieszę! Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  9. O to mi chodziło! Super! 🙂

  10. Uwielbiam, mam składniki, jak tylko zjem pieczywo które kupiłam biorę się za próbowanie 🙂

  11. Przepis super ale mam 2 pytania: ile takich tortilli wychodzi? I czy można je zamrozić?

  12. Wyszły przepyszne! Jestem naprawdę mega zadowolona, dziękuję za taki świetny przepis ♥

  13. Wyszły przepyszne! Jestem naprawdę mega zadowolona, dziękuję za taki świetny przepis ♥

    1. Cieszę się, na zdrówko ♥

  14. Hej. A czy oliwa zamiast oleju będzie ok :)?

    1. Pewnie 🙂

  15. Hej a czy oliwa zamiast oleju będzie ok?

    1. Pewnie 🙂

  16. Wyszło super! Dziękuję 🙂

  17. A jak z kalorycznoscia?

  18. A czy z mąki jaglanej można zrobić tortille ?

    1. Z samej jaglanej może być to niemożliwe, pewnie bardzo by się łamały. Aczkolwiek z mieszanki mąk tj. gryczana, ryżowa, jaglana, ziemniaczana itp. myślę, że bez większego problemu 🙂

  19. Dzięki! Fajny i nie aż taki trudny przepis. Polecę go dalej.

  20. Są świetne!! Bardzo smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu. Bez porównania z tymi ze sklepu. :))

  21. Na pewno wypróbuję.Fajny prosty przepis. Ja mam sposób na twarde tortille: spryskuję je wodą przegotowaną w sprayu i czekam aż zmiękną

Dodaj komentarz