Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i ziarnami na drożdżach

Tak jak Wam obiecałam, regularnie będę dzielić się z Wami moimi przepisami na chleb, który co drugi dzień trafia na mój stół podczas śniadania. Parę lat temu pieczenie chleba wydawało mi się czymś niemożliwym, czymś czego na pewno nie będę robić. Z czasem zaczęłam piec chlebki, lecz tylko od czasu do czasu. Obecnie, kwarantanna poniekąd zmusiła mnie do pieczenia własnego chleba, którego wypiek sprawia mi ogromną radość. Już nie wyobrażam sobie śniadania bez domowego wypieku! Czy u Was również nastąpiła taka zmiana? 🙂

Składniki na keksówkę 28 x 9 x 7,5cm:
– 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 250g mąki pszennej
– 250ml ciepłego mleka
– 150g ciepłej wody
– 150g płatków owsianych
– 30g świeżych drożdży
– 25g siemienia lnianego
– 25g słonecznika
– 20ml oleju
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
Dodatkowo: olej i płatki owsiane do formy, kostki lodu, ziarna słonecznika

W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłą wodę i ciepłe mleko i mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki, płatki owsiane, słonecznik, siemię, olej i sól, dokładnie wyrabiamy. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Podłużną keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto. Zwilżonymi dłońmi wygładzamy powierzchnię, posypujemy słonecznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni i pieczemy chleb przez 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie chleb wyciągamy na kratkę i studzimy. Kroimy po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!

Na Thermomix „Chleb orkiszowy”:
1. Do misy wkładamy drożdże, cukier, mleko i wodę, podgrzewamy 2min 30s/37°C/obr. 1.
2. Dodajemy obie mąki, płatki owsiane, słonecznik, siemię, olej i sól, wyrabiamy 3 min/interwał.
3. Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto. Zwilżonymi dłońmi wygładzamy powierzchnię, posypujemy słonecznikiem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min.
4. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Chleb pieczemy ok. 40 min.
5. Chleb wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wyciągamy na kratkę i studzimy. Kroimy po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!

Dodaj komentarz