Borówki pod migdałową kruszonką – crumble FIT

Na pewno każdy z Was ma taki dzień, że ma chrapkę na coś słodkiego, ale niekoniecznie ma czas lub ochotę długo siedzieć w kuchni. Dlatego mam dzisiaj dla Was wspaniały, błyskawiczny przepis na deser z borówkami w roli głównej. Błyskawiczne wymieszanie składników, wstawienie do piekarnika, zapieczenie i voilà pyszny deser gotowy. Szybki, zdrowy i niezwykle smaczny! Przepis na 1 porcję o wartości ok. 275kcal, B: 4,9g, T: 14,1g, W: 32,2g. Polecam wypróbować również inne wersje crumble:
gorące śliwki pod kruszonką z kokosem
nektarynki pod owsianą kruszonką z orzechami
nektarynkowe crumble – deser idealny FIT

Składniki:
– 150g borówek
– 10g mąki (owsianej, gryczanej, pszennej, żytniej…)
– 10g masła, zimnego lub oleju kokosowego
– 10g erytrolu
– 10g płatków migdałów
– 5g skrobi ziemniaczanej

Borówki umieszczamy w kokilce, obsypujemy je skrobią i mieszamy. W małej miseczce łączymy mąkę, masło, erytrol i płatki migdałów i rozcieramy tworząc kruszonkę. Następnie obsypujemy nią borówki. Kokilkę wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut. Posypujemy erytrolem w pudrze.
Smacznego!

3 Replies to “Borówki pod migdałową kruszonką – crumble FIT”

  1. Pyszne, borówkowe cudeńko.

  2. Wygląda świetnie. Czy zamiast erytrolu można dac miód A zamiast skrobii mąkę ziemniaczaną?

    1. Jak najbardziej możesz użyć mąki ziemniaczanej. Jeśli jednak chodzi o miód, możesz go użyć, lecz kruszonka nie wyjdzie tak sypka jak na zdjęciach 🙂

Dodaj komentarz