Dacie wiarę, że niemal identyczny smak Snickers’a możemy uzyskać używając tylko zdrowych produktów? Przy użyciu tylko kilku składników jesteśmy w stanie zrobić rewelacyjny, zdrowy deser bez dodatku cukru, który smakiem zachwyci wszystkich! Niestety, nie polecam zjadać wszystkich trufli na raz, gdyż daktyle i orzechy są dość kaloryczne, nawet jeśli są to zdrowe kalorie. 🙂 W efekcie końcowym możemy, ale nie musimy, obtoczyć gotowe trufle różnymi posypkami. Ja posłużyłam się mąką kokosową, pudrem ze zmielonych, liofilizowanych truskawek i gorzkim kakao. Świetnie sprawdzi się również mąka orzechowa, czy roztopiona gorzka czekolada.
Składniki:
– 100g orzeszków ziemnych (prażonych, niesolonych)
– 8-10 świeżych/suszonych daktyli (ok. 100g)
– 1 czubata łyżka masła orzechowego
– 1 łyżka gorzkiego kakao
– szczypta soli
Dodatkowo na przykład:
mąka kokosowa/zmielone, liofilizowane owoce/gorzkie kakao/roztopiona gorzka czekolada/mąka orzechowa
Jeżeli używamy suszonych daktyli zalewamy je gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę. Następnie odsączamy je.
Jeżeli używamy świeżych daktyli, pozbywamy się pestek.
Do misy blendera wkładamy gotowe daktyle, orzeszki (jeśli chcecie pomóc swojemu blenderowi, posiekajcie, rozdrobnijcie je wcześniej), masło, kakao oraz sól i miksujemy do momentu otrzymania gładkiej, zwartej masy. Tak przygotowaną masę umieszczamy w lodówce na 30 minut. Następnie formujemy kulki i obtaczamy w ulubionych dodatkach. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
tak pięknie wyglądają… pożeram te małe trufelki!
Fantastyczne:)
Jak zdrowe i bez cukru to biorę w ciemno 🙂 no może nie tak do końca w ciemno, bo widzę jak wyglądają. Poezja 🙂 Czerwonego łapię najpierw. Pozdrowionka serdeczne 🙂
Mam od dzisiaj nową życiową zasadę – trufli nigdy dość!
Podoba mi się ta zasada! 🙂
Rewelacyjne kuleczki <3
Wooow, są boskie! Zamawiam pudełeczko takich 😉
Mój blender by nie podołał orzeszkom :< Ale przepis jest świetny! Może jakoś spróbuję obejść te ziemne 🙂
Spokojnie możesz je rozdrobić ręcznie, wtedy już blender powinien dać radę! 🙂 Większe kawałki orzechów w tych truflach też są super! 🙂
Super, na dniach wykonam! 🙂
Przepis świetny, a trufle wyglądają wspaniale – muszę wypróbować:)
Chcę je 😀
Mniam! Zdecydowanie połączenie daktyli i orzechów to godny zastępnik snickersów 😀
Świetne są 🙂 nie pamietam, kiedy ostatnio jadłam snickersa, ale z chęcią wypróbuję kiedyś te trufle 😉
Aaaa super. To ja już jestem ich fanką. Jak w końcu skończy się ten remont to będę pichcić:)
pięknie wyglądają! a smakują zapewne wybornie 🙂
Uwielbiam takie trufle , niestety mają 1 wadę znikają w oka mgnieniu.
Wyglądają smakowicie 🙂 na pewno wypróbuję przepis, bo nie wygląda na trudny 🙂
Jedno słowo – boskie! <3 Jako łasuch na diecie kupuję ten przepis 😀
Jak dobrze, że trafiłam do Ciebie! Świetne przepisy. Od dziś będę Twoją stałą czytelniczką i testerką przepisów.
Bardzo się cieszę! 🙂
Moich daktyli 10 sztuk to było jakoś niecałe 50 g, więc w przepisie chodzi chyba jednak o świeże?
Mniejsza o to, i tak wyszły przepyszne!!! Bo reszty składników też dałam połowę i dobrze zrobiłam, bo zjadłabym chyba wszystko naraz..
Pychotka! 🙂
No i dziś znów zrobiłam… Muszę chyba zablokować link do tego przepisu bo mój żołądek może nie dać rady, nie mówiąc o byciu FIT… Cóż, naprawdę są przepyszne! Bardzo dziękuję! 🙂