Quesadilla to świetny pomysł na szybki i bardzo sycący obiad, a zarazem ciekawy patent na przygotowanie imprezowej przekąski. Pamiętacie domowy przepis na pulled pork? To inaczej szarpana wieprzowina, którą możecie podać na wiele różnych sposobów. Jako mięso do obiadu, zamiast wołowiny do burgera, do naleśników, na kanapkę, czy jako farsz do quesadilli. Z użyciem pulled pork’a zamiast kurczaka quesadilla nabrała zupełnie innego wymiaru! Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
– 2 tortille lub piady
– 100g pulled pork’a (+ papryka wędzona, czerwone wino, woda)
– 50-100g żółtego sera
– 1 pomidor
– 70g kukurydzy z puszki
– 65g czarnej fasoli z puszki
– garść liści kolendry
– olej kokosowy do natłuszczenia
Na rozgrzaną patelnię wkładamy pulled pork’a, doprawiamy papryką wędzoną i czerwonym winem oraz rozrzedzamy odrobiną wody, obsmażamy przez ok. 4 minuty. Przekładamy na oddzielny talerz. Na dużej patelni rozgrzewamy i rozprowadzamy odrobinę oleju kokosowego. Kładziemy placek tortilli lub piady i wykładamy na wierzch wszystkie składniki farszu – mięso, pokrojonego w półplastry pomidora, fasolę, kolendrę, kukurydzę i tarty ser. Przykrywamy drugim plackiem tortilli lub piady i podsmażamy na małym ogniu ok. 2 minuty, aż tortilla/piada na spodzie się zrumieni. Podgrzaną z jednej strony quesadillę przekładamy na drugą stronę (najłatwiej kładąc na wierzchu duży płaski talerz, a następnie – dociskając go dłonią – ostrożnie obracamy o 180 stopni) i ponownie podsmażamy na oleju do zrumienienia. Podgrzaną quesadillę kroimy nożem na kawałki jak pizzę.
Smacznego!
Świetne! Z chęcią spróbuję, myślę, że rodzince posmakuje
Od patrzenia na zdjęciach na Twoją quesadillę aż się głodna zrobiłam:D Wygląda pysznie!
Z takim nadzieniem na pewno pyszna. 🙂