Od jakiegoś czasu chodziła za mną quesadilla… i dziś w ramach szybkiego obiadu po prostu musiałam ją zrobić! Sprawdziłam zawartość swojej lodówki i oto powstała quesadilla z kurczakiem i serem. Niedawno zaopatrzyłam się w rewelacyjne włoskie piady, czyli coś na wzór tortilli. Mają świetny skład, o wiele lepszy od placków tortilli, które możemy spotkać w sklepach – stąd chętnie korzystam z nich szykując szybkie, nieskomplikowane obiady. Wam również polecam!
Składniki na 2 quesadille:
– 4 placki włoskiej piady lub tortilli (przepis na domową tortillę znajdziesz tutaj, tutaj i tutaj)
– 400g kurczaka + przyprawa do gyrosa lub inna ulubiona
– 100-150g sera mozzarella (najlepiej mini kulki)
– 100g kukurydzy
– 80g koncentratu pomidorowego
– 1/2 papryki
– 1 czerwona cebula
– 2 łyżeczki oregano
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– oliwa
Kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni wraz z ulubionymi przyprawami. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Ser kroimy w kostkę lub jeśli używamy mini kulek – na ćwiartki. Każdy placek piady lub tortilli smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy oregano i ostrą papryką. Na 2 z 4 placków układamy usmażonego kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydzę oraz ser.Pozostałymi 2 plackami przykrywamy składniki lekko dociskając. Skrapiamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 10-15 minut, w zależności do tego jak chrupkie placki chcemy uzyskać. Po upieczeniu kroimy zwykłem nożem lub nożem do pizzy.
Smacznego!
Brzmi przepysznie! 🙂 Idealna propozycja na mój przyszły obiad 🙂
Wygląda bardzo smakowicie, chyba wypróbuję Twój przepis w weekend 😉
Kurczę, ąż chce się gotować!! 0.0
Przepis wypróbowany, wyszło idealnie, smakowało całej rodzinie i gościom. Polecam
Fajny przepis, bo pieczesz w piekarniku, a nie na patelni. Dzięki temu nie trzeba się gimnastykować w odwracaniu na drugą stronę.