Czy znajdzie się ktoś, kto odmówi domowym placuszkom? Ja zawsze jestem na tak!
Placki świetnie sprawdzają się na śniadanie, kolacje, czy jako przekąska do szkoły i pracy. A co sprawia, że są fantastyczne? Możemy wykonywać je w wersji na słodko i na wytrawnie, z warzywami, z owocami, lub bez. Można chwycić je w rączkę i chapsnąć na raz. Dobrze smakują na zimno i na ciepło, a pomysłów na ich wykonanie jest multum. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na jedne z moich ulubionych placuszków – na maślance, mące orkiszowej oraz z kawałkami czekolady! Smakują wybornie, koniecznie zapiszcie przepis na później! 🙂
Składniki na ok. 25 placuszków:
– 220ml maślanki lub kefiru
– 130g mąki orkiszowej
– 1 jajko
– 40g gorzkiej czekolady
– 1 łyżka erytrolu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– ekstrakt waniliowy
– szczypta soli
Czekoladę kroimy w kawałki lub używamy dropsów. Wszystkie składniki, prócz czekolady dokładnie ze sobą mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy. Smażymy na patelni bez tłuszczu lub z minimalną jego ilością zgodnie z zasadą 1 łyżka masy = 1 placek. Podajemy np. z jogurtem i owocami.
Smacznego!
Idealne na śniadanie. Takie placuszki mogłabym jeść codziennie. 😉
Mojemu dziecku by smakowały. Muszę spróbować je zrobić
Wyglądają apetycznie. Aż naszła mnie ochota żeby takie upichcić.
Pyszne są, najlepsze jakie jadłam. <3 Dziękuję za przepis.
Oj spróbowałabym je. Idealne śniadanie
Takie placuszki posmakowały by moim dzieciom. Musze zapisać ten przepis