Czy znacie gzik? Gzik to potrawa charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej i kuchni kujawskiej. To nic innego jak twaróg ze śmietaną (lub jogurtem), wymieszany ze szczypiorkiem i rzodkiewką (lub innymi ulubionymi dodatkami). Najczęściej podawany jest razem z ziemniakami w mundurkach, co nazywamy gwarowo pyrami z gzikiem. Oprócz dodatku do ziemniaków gzik stanowi świetną „pastę” na śniadaniową […]
Pasty na kanapkę
Domowy ser topiony ze szczypiorkiem
Nie masz pomysłu na śniadanie? Znudziły Ci się szynka, ser, czy standardowe pasty kanapkowe? Dziś mam dla Was coś wspaniałego! Jeżeli lubicie serki topione, ale przeraża Was skład serków, które można dostać w markecie ten przepis jest dla Was. Osobiście nie jestem wielką fanką tych serków, ale tego domowego nie jestem w stanie odmówić. Ja […]
Hummus z natką pietruszki
Za oknem już jesienna szaruga, temperatury stają się coraz niższe… czas zadbać o siebie i swoje zdrowie! W takim okresie bardzo łatwo o przeziębienie, dlatego dziś mam dla Was świetny przepis z dużą dawką witaminy C! Hummus świetnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapkę, jako pasta do warzyw pokrojonych w słupki, jako pasta do wrapów, […]
Hummus z mango i curry
Czy Was również dopadła już jesienna chandra? Coraz szybciej staje się ciemno, liście spadają z drzew, wieje chłodem, a stragany uginają się od wielkich, dorodnych dyń. Nie da się nie zauważyć, że jesień nie nadchodzi, a przybiega i wkrótce pozostanie z nami na pewien czas. Bez bicia przyznam się, że nie przepadam za taką pogodą… […]
4 pomysły na nietypowe kanapki
Lubisz kanapki, ale brakuje Ci pomysłu z czym je podawać? A może chcesz zaimponować znajomym lub rodzinie przygotowując ciekawe, nienudne śniadanie? Chciałabym podzielić się z Wami moimi ulubionymi pomysłami na niecodziennie kanapki, na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo sięgnijcie po świetne przepisy na domowe pieczywo. Na zdjęciach chleb otrębowy ze słonecznikiem i siemieniem […]
Kurkowa pasta śniadaniowa – pasta z kurek
Jak już dzieliłam się z Wami w poprzednim wpisie – UWIELBIAM kurki! Dlatego dzisiaj mam dla Was kolejny świetny przepis z ich wykorzystaniem. Lubicie kurki, a brak Wam pomysłu na to jak rozpocząć dzień? Koniecznie przygotujcie pastę z kurek i sprawcie, by takie królewskie śniadanie umiliło Wam poranek. Pasta jest błyskawiczna w przygotowaniu, więc polecam […]
Hummus daktylowy z orzechami
Dzisiaj przepis nietypowy, dlaczego? Dlatego, że większość z Was pewnie nie słyszała o hummusie na słodko. Osobiście zazwyczaj przygotowuję hummus klasyczny, paprykowy, ziołowy, z pieczonych buraków, czy z pieczoną dynią, jednak chciałam poznać trochę inną stronę ciecierzycy. Jakiś czas temu przygotowałam z nią błyskawiczne ciasto – brownie proteinowe z czekoladą i smakowało obłędnie, więc dlaczego […]
Pasta śniadaniowa – smalec z białej fasoli FIT
Dosyć ciekawy wydaje się fakt, że nie przepadam za tradycyjnym smalcem. Nie pałam miłością do pajdy chleba ze smalcem i ogórkiem. Ba, nawet mnie do niej nie ciągnie. Za to smalczyk z białej fasoli uwielbiam i mogłabym wyjadać go łyżeczką prosto z miseczki. Wykonanie takiej pasty jest niezwykle proste. Ponadto, w obecnej sytuacji uważam, że […]
Dip z ricotty ze świeżymi ziołami
Organizując lub idąc na imprezę warto pomyśleć o przygotowaniu szybkich, prostych przekąsek zwanych „finger food”. To takie przekąski na jeden gryz, które możemy zjeść bez użycia talerza, którymi nie ubrudzimy sobie rączek. Dlatego chciałabym zaprezentować Wam przepyszny przepis na dip z ricotty, który smakuje rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno. Idealnie komponuje się z […]
Wegański serek z nerkowców z kolendrą na ostro
Zamiast sięgać po kupne serki, pasty, czy smarowidła na kanapki wolę przyrządzić je sama w domu. Tym bardziej, że mogę użyć takich składników i w takich proporcjach jak lubię. Najbardziej lubię pasty warzywne, natomiast dziś mam dla Was przepis na serek wegański z nerkowców. Niesamowicie zdrowy, smaczny i smarowny, idealny dla fanów smaku kolendry. Na […]