Dziś mam dla Was coś z włoskiej kuchni, a mianowicie przed Wami parmigiana di zucchine, czyli zapiekanka z cukinii z parmezanem i sosem pomidorowym. Coś niesamowicie pysznego, lekkiego, prostego w wykonaniu, a jednocześnie trudnego, by dobrze i apetycznie to sfotografować. Połączenie zaledwie kilku składników daje niesamowity efekt końcowy, który pokocha każdy! Namówiłam Was? Do dzieła 🙂
Spróbujcie również wersji z bakłażanem – parmigiana di melanzane – zapiekanka z bakłażanów FIT.
Składniki na 4-5 porcji:
– 1kg cukinii
– 500ml przecieru pomidorowego
– 100g parmezanu
– 50-100g panieru wielozbożowego lub domowej bułki tartej
– 2 jajka
– 4 łyżki mleka
– 2 łyżki mąki żytniej 720
– 4 łyżeczki suszonego oregano
– 1/2 małej cebuli
– listki świeżej bazylii
– oliwa z oliwek do smażenia
SOS: W rondelku na odrobinie oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy, kilka listków posiekanej, świeżej bazylii, sól i szczyptę suszonego oregano. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
CUKINIA: Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry ok. 5 mm grubości. Oprószamy je solą, mąką, maczamy w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w panierze lub bułce tartej. Tak przygotowaną cukinię podsmażyć partiami na oliwie na patelni z każdej strony, aż cukinia zmięknie, a bułka tarta się zrumieni (po każdej partii patelnię czyścimy papierowym ręcznikiem). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na dno formy żaroodpornej wlewamy cienką warstwę przecieru i doprawiamy suszonym oregano, następnie układamy warstwę plastrów cukinii i posypujemy parmezanem. Ponownie wlewamy cienką warstwę przecieru, doprawiamy oregano, układamy plastry cukinii i posypujemy serem. Układamy w ten sposób kolejne warstwy, kończymy posypując wierzch parmezanem. Zapiekamy 30 minut, a po upieczeniu pozostawiamy na 10 minut do zastygnięcia. Kroimy nożem na porcje i podajemy ze świeżą bazylią.
Smacznego!