Czy znajdzie się ktoś, kto nie lubi ciasta drożdżowego? Ja uwielbiam chyba w każdej formie, a najbardziej podane na ciepło. W dodatku, przygotowując ciasto drożdżowe możemy posłużyć się wszelkimi owocami, które akurat są dostępne. Dzisiaj proponuję Wam wersję z rabarbarem i truskawkami, ale wersja z agrestem smakuje równie świetnie! Koniecznie spróbujcie 🙂Przepis na formę 37 […]
Wrapy gryczane z ricottą, pesto i warzywami
Dawno mnie tutaj nie było! Tak przy weekendzie, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wspaniałą imprezową przekąskę, ale również pyszny, bezmięsny obiad lub drugie śniadanie. Uwielbiam takie przepisy, gdzie mogę „wyczyścić” lodówkę z resztek, więc mam nadzieję, że ten przepis również Wam pozwoli oczyścić własne lodówki. Wystarczą nasmażone naleśniki, smarowidło i kilka warzyw, a […]
Makaron Mie z wieprzowiną i pastą curry FIT
Dziś mam dla Was genialny przepis na niecodzienny makaron. Tym razem jednak nie zabiorę Was we włoskie klimaty, a w azjatyckie. Aczkolwiek na początku odpowiedzcie sobie na pytanie: „Czy mleczko kokosowe, curry i warzywa to dobre połączenie?”. Jeśli odpowiedź brzmi TAK, to koniecznie spróbujcie tego przepisu. Wykorzystałam makaron Mie pełnoziarnisty, jednak możecie użyć zwykłego oraz […]
Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami
Och, makaron! Mogłabym o nim mówić i mówić i… oczywiście jeść. Jeść bez końca. W każdej odsłonie, na słodko, na słono, zapiekany, ugotowany na patelni, w sałatce… Makaron uwielbiam za jego różne formy, nieskończone kompozycje podania, zazwyczaj dość krótki czas przygotowania. Nigdy mi się nie znudzi. Jednak, jeśli miałabym powiedzieć Wam, w jakiej formie lubię […]
Zupa rybna z papryką i groszkiem
Często jadacie ryby? Ja stwierdziłam, że jem ich za mało (więcej jadam owoców morza), dlatego moim tegorocznym postanowieniem jest zwiększenie spożycia ryb. W związku z tym, dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję na zupę rybną. W tym przepisie możecie wykorzystać dowolną rybę, jednak ja najbardziej polecam skorzystać z łososia lub dorsza. Przepis na 4 porcje, […]
FIT tiramisu ze skyrem
Jak Wam mija niedziela? Ja dzisiaj byłam w Malinogrodzie, na samozbiorach – miejscu w Gdyni, o którym nie miałam bladego pojęcia. Nazbierałam 4kg malin i wszystkie wzięłam do domu. Część już pomroziłam, część wykorzystam w przeciągu kilku dni. Nie ma to jak świeże maliny prosto z krzaczka! Bez tych oprysków transportowych, bez spleśniałych, rozmiękczonych sztuk, […]
Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z warzywami i łososiem
Wielkimi krokami zbliża się weekend, więc mam dla Was pyszny pomysł na zdrową przekąskę na imprezę, czy do filmu. Do przygotowania wrapów potrzebujecie tylko naleśników i ulubionych warzyw oraz serka lub ricotty. Ponadto, możecie dodać szynkę, upieczone mięso lub wędzoną rybę – np. łososia, czy makrelę. Całość wystarczy ciasno zwinąć jak tortille, przekroić na pół […]
Chlebek naan – indyjski chlebek z patelni
Chlebki naan przygotowuję w domu od dawna, jednak dopiero ostatnio doszłam do wniosku, że może większość z Was ich nie zna. Stąd postanowiłam opublikować je na blogu, by pokazać szerszej grupie czytelników. Takie chlebki świetnie spiszą się jako zagryzka do dań jednogarnkowych, do dań z grilla, jako szybkie śniadaniowe pieczywo, czy nawet jako spód do […]
Bigos z kiszonej kapusty i karkówki
Przyznam Wam szczerze, że kiedyś nie lubiłam bigosu. W sumie… mało co lubiłam jeść. Jednak wraz z wiekiem zmieniły się moje smaki i jak tylko mam okazję to zajadam go ze smakiem. Uwielbiam również ten aromat unoszący się w mieszkaniu, kiedy jest przygotowywany, mniam! A Wy, lubicie? Macie swój ulubiony przepis? 🙂 Składniki na 5-6 […]
Schab pieczony w mleku
Nie wiem jak Wy, ale ja nie ufam sklepowym szynkom. Nawet te z dobrym składem wydają mi się podejrzane, kiedy nie są pakowane hermetycznie, a mają długi termin ważności… Znacznie bardziej od takich szynek wolę pieczony schab, którego przygotowanie jest niezwykle proste, a starcza naszej rodzince na dość długo. Tak przygotowany schab świetnie sprawdzi się […]