Bigos z kiszonej kapusty i karkówki

Przyznam Wam szczerze, że kiedyś nie lubiłam bigosu. W sumie… mało co lubiłam jeść. Jednak wraz z wiekiem zmieniły się moje smaki i jak tylko mam okazję to zajadam go ze smakiem. Uwielbiam również ten aromat unoszący się w mieszkaniu, kiedy jest przygotowywany, mniam! A Wy, lubicie? Macie swój ulubiony przepis? 🙂

Składniki na 5-6 porcji:
– 800-1000g kiszonej kapusty
– 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego)
– 400g karkówki
– 200g kruchej kiełbasy
– 2 cebule
– 1 marchewka
– 40g suszonych grzybów
– 2 łyżki powideł śliwkowych
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżka majeranku
– 1/2 łyżeczki kminku
– 1 liść laurowy
– 2 ziela angielskie

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju w dużym garnku. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i dokładnie je obsmażamy. Marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy 500ml gorącego bulionu i zagotowujemy. Następnie dodajemy suszone grzyby (większe możemy połamać), przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 45 minut. Dodajemy listek laurowy, ziela angielskie, kminek, majeranek, powidła i mieszamy. Następnie dorzucamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę oraz pozostały bulion, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Kiełbasę pokrojoną w kostkę dodajemy do kapusty i gotujemy przez 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz masło, mieszamy i zagotowujemy.
Smacznego!

Dodaj komentarz