Co powiecie na kolejny wyborny, szybki i prosty przepis z wykorzystaniem kaszy jaglanej? Na moim blogu znajdziecie przepis na podstawową wersję budyniu jaglanego, dziś jednak proponuję budyń w wersji orzechowej z gorzką czekoladą i owocami. Takie danie świetnie sprawdzi się na śniadanie, deser, a nawet przekąskę między posiłkami. A sekretem na idealnie gładki i delikatny budyń jest jego długie gotowanie na bardzo małym ogniu. Wypróbujcie!
Składniki:
– 220ml + 220ml mleka (napoju) kokosowego
– 100g kaszy jaglanej (1 woreczek)
– 2 łyżki masła orzechowego
– 1 banan
– 1/2 pitai (smoczego owocu)
– garść ziarenek granatu
– kilka kostek gorzkiej czekolady
Kaszę jaglaną umieszczamy w sitku i płuczemy gorącą wodą z kranu. Kaszę umieszczamy w rondelku i dodajemy 220ml mleka kokosowego, przykrywamy i gotujemy na jak najmniejszym ogniu, aż kasza wchłonie całe mleko (ok. 15-20 minut). Następnie ponownie dodajemy 220ml mleka wraz z masłem orzechowym, mieszamy i znów chwilę podgrzewamy, aż wchłonie całość. W misie blendera umieszczamy ugotowaną kaszę, dodajemy pół banana i miksujemy na najwyższych obrotach, aż otrzymamy gładki masę. Tak przygotowany budyń umieszczamy w miseczkach i dekorujemy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej i owocami.
Smacznego!
Jeszcze nigdy nie jadłam 🙂 Kusisz!
Piękne zdjęcia. Bardzo lubię budyń jaglany, zwłaszcza w wersji czekoladowej.
Micha pełna pyszności?
O jejku! Jaki on jest pyszny 🙂 Wygląda jak milion dolarów! Uwielbiam budynie i ostatnimi czasy też robię wszystkie w wersji fit. Jaglane budynie są pyszne i zdrowe. Wierzę, że ta propozycja jest godna polecenia. Mniam! Pyszności. Pozdrowionka cieplutkie. Miłego dnia! 🙂
Uwielbiam takie apetyczne połączenie owoców 🙂
Ależ to pięknie wygląda… 😉
Jakie to piękne! <3
Piękne zdjęcia i pyszności na nich 🙂 Zdecydowanie uzdrowię nasze gotowanie. Wodę już uzdatniliśmy filtrem na ujęciu wody pod zlewem teraz czas na zdrowe przepisy 🙂
Dziękuję! A na uzdrawianie, nigdy nie jest za późno! 🙂
Ile porcji wyjdzie z podanych składników?
Na 3 porządne porcje 🙂