Z racji tego, że za oknem zrobiło się bardzo jesiennie naszła mnie ochota na piernikowe smaki… W końcu do świąt pozostało nam zaledwie 7 tygodni! To właśnie jesienią dobrze doprawione herbaty, czy ciasta smakują najlepiej, prawda? Dlatego mam dla Was bardzo prosty przepis na odwrócony jabłecznik z pierniczkową nutą. Świetny do wzięcia na wynos, by umilić sobie czas w pracy, czy szkole. Ponadto wykonany jest bez użycia tłuszczu, z minimalną ilością cukru w postaci syropu klonowego i na mące pełnoziarnistej. Mniam!
Składniki:
– 125ml wody
– 3 jabłka
– 60ml syropu klonowego
– 150g mąki żytniej 720
– 150g musu jabłkowego
– 2 łyżki melasy
– 2 jajka (lub 2 łyżki mielonego siemienia zmieszanego z 6 łyżkami wody)
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
– 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– kilka kropli aromatu/ekstraktu waniliowego
Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka i gotujemy z połową wody pod przykryciem 3-4 minuty na średnim ogniu. Gdy zmiękną, dodajemy syrop klonowy i mieszamy. W małej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i sól. W oddzielnej misce mieszamy mus jabłkowy, melasę, jajka (lub zamiennik), aromat/ekstrakt i drugą połowę wody. Mokre składniki dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Na dnie formy do pieczenia o średnicy 21 cm rozprowadzamy ugotowane jabłka z syropem klonowym, a na wierzch wylewamy ciasto. Pieczemy 35-40 minut (lub do suchego patyczka). Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, przykrywamy formę talerzem, odwracamy do góry dnem i ostrożnie wykładamy je na talerz.
Smacznego!
Hej,
Jakiego używasz ekstraktu waniliowego? Ten z dr Oetkera nie ma za dobrego składu.
Hej! 🙂 Używam Nielsen Massey lub Taylor & Colledge 🙂