Czy to zmowa pogody z jakimś fatum, że zawsze, kiedy mój mężczyzna pracuje, jest szaro, zimno i pada? To jest niesamowite.. przez to nie możemy pozwolić sobie na spacer w promieniach słońca, opalanie na plaży. W taką pogodę to nie jest już to samo.. A założę się, że od piątkowego popołudnia będzie pięknie! Czysta złośliwość rzeczy martwych 🙂
Dzisiaj propozycja na dwa pyszne, zielone koktajle z jarmużem. Warto je pić i nie tylko takie, które proponuję ja, ale wiele innych, które z łatwością sami skomponujecie, bądź przepisy znajdziecie w internecie. Zielone akurat posiadają ogrom zdrowotnych właściwości m. in. dużą ilość chlorofilu (mający właściwości oczyszczające), sporą ilość żelaza (szczególnie potrzebny nam, kobietom w czasie miesiączki), wiele witamin, głównie C i E (działające odmładzająco) oraz witamin z grupy B. To jedynie parę przykładów, a zapewniam Was, jest ich o wiele więcej. Podsumowując, warto pić koktajle. Wasz organizm na pewno będzie czerpał z nich same zdrowe, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania składniki i elementy.
Koktajl jarmużowy z jabłkiem, kiwi i bananem
Składniki:
– 60g jarmużu
– kiwi
– banan
– 1/2 szklanki soku jabłkowego*
– 1/2 szklanki mleka kokosowego (można użyć zwykłego)
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżeczki lnu mielonego
Jarmuż myjemy, osuszamy i usuwamy twarde łodyżki. Kiwi pozbawiamy skórki, a banana kroimy w kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ozdabiamy ziarenkami granatu i plasterkiem cytryny.
*dobrze jest użyć domowego soku jabłkowego, jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości można skorzystać z kupnego (o dobrym składzie jest np. Tarczyn)
Koktajl jarmużowy z pomarańczą i bananem
Składniki:
– 45g jarmużu
– 1 szklanka soku z pomarańczy*
– banan
– 1/2 łyżeczki imbiru
– 5 listków mięty
– 5 listków bazylii
Jarmuż myjemy, osuszamy i usuwamy twarde łodyżki. Banana kroimy w kawałki. Miętę i bazylię płuczemy pod bieżącą wodą. Listki mięty wkładamy między dłonie i klaszczemy w celu uwolnienia aromatu. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji.
*warto jest użyć domowego, wyciskanego soku pomarańczowego lecz jeśli nie mamy takiej możliwości możemy użyć kupnego (np. Tarczyn).
Smacznego!
Świetne koktajle! 🙂 nie umiałabym się zdecydować, który wybrać 🙂