Pomijając fakt, że większość słodyczy, które możemy znaleźć w sklepach nie jest zdrowa to jest jeden taki smakołyk, którego smak uwielbiam, a bardzo łatwo odtworzyć go w zdrowszej wersji. Chodzi oczywiście o Raffaello. Połączenie kokosa, migdałów, chrupiącego wafelka i mlecznego kremu to rozkosz dla podniebienia, lecz po co faszerować się ogromem tłuszczu, cukru i mleka w proszku, skoro w warunkach domowych, możemy odtworzyć ten smak z wartościowych składników? Pierwsze skrzypce gra tu kasza jaglana, która nazwana jest polskim superfoods. Na moim blogu znajdziecie również przepis na trufle Raffaello – równie smaczne i zdrowe. Z przepisu wychodzi 5 słoiczków.
Składniki na krem:
– 500 ml mleka (napoju) kokosowego
– 400 ml (puszka) mleczka kokosowego
– 150g suchej kaszy jaglanej
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 2 łyżki ksylitolu
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 laska wanilii
– sok z ćwiartki cytryny
Dodatkowo:
– chipsy kokosowe
– płatki migdałowe
– ekspandowana kasza jaglana
– pełnoziarniste herbatniki
1. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, odcedzamy, umieszczamy w rondelku i zalewamy 500 ml mleka kokosowego. Gotujemy na wolnym ogniu wraz z wyjętymi czubkiem noża ziarenkami wanilii i pozostałą laską wanilii do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie bardzo miękka (ok. 20-25 min). Ugotowaną kaszę studzimy i wyrzucamy laskę wanilii. W misie blendera umieszczamy pozostałe składniki i miksujemy na idealnie gładki krem, w razie potrzeby dosładzamy.
2. Herbatniki kruszymy i umieszczamy na dnie słoiczka. Na nich umieszczamy krem Raffaello, następnie ekspandowaną kaszę jaglaną z płatkami migdałowymi i kolejną warstwę kremu. Na koniec dekorujemy chipsami kokosowymi. Przed podaniem trzymamy w lodówce.
Smacznego!
wow! wygląda smakowicie, z pewnością wypróbuję 🙂
Wow! Superowe to! ❤
O rany! Ślinka leci od samego patrzenia 🙂
Deser ideał!
NIe przepadam za rafaello ale ten Twój wyglada smacznie 😉
wygląda wspaniale po prostu:)
Fajny ten deserek. Nie można mu się oprzeć. Uwielbiam takie białe kompozycje. Delikatny, pyszny – wspaniały. Deserki w słoiczkach póki co kosztowałam tylko w restauracjach – czas chyba przestawić się i popróbować takich eksperymentów z formą podania w domu. Pozdrowionka!
Uwielbiam Raffaello, więc ten deser jest dla mnie idealny! 🙂
Świetny krem.
Cześć!
Czym się różni mleko kokosowe od mleczka kokosowego?
Pozdrawiam ze zszywki kasiuniabe
Mleko kokosowe (napój kokosowy) możemy kupić w dużym kartonie, tak jak zwykłe mleko krowie. Jest rzadsze i mniej tłuste. Bez problemu można wykonać je w domu za pomocą wody i wiórków kokosowych. Zaś mleczko kokosowe zazwyczaj sprzedawane jest w puszkach, czasem w małych kartonikach. Jest gęstsze, tłustsze i zawiera ekstrakt z kokosa. Po włożeniu do lodówki oddziela się na krem (śmietankę) kokosowy i wodę kokosową, które bardzo często w takiej postaci wykorzystywane są w kuchni 🙂 Pozdrawiam
Super, tylko mam pytanko czym mogę zastąpić kaszę jaglaną, bo przy jej całym dobrodziejstwie nie jest wskazana przy niedoczynności tarczycy, pozdrawiam
Na dany moment nic nie przychodzi mi do głowy.. 🙁 Przyznam szczerze, że osobiście jadam kaszę jaglaną przy niedoczynności tarczycy i nigdy nie spotkałam się ze wskazaniem wyeliminowania jej z diety przy tej chorobie.
Wygląda świetnie?, tylko jaką pojemność słoiczków użyć?
Czy wiadomo ile jeden słoiczek tego deseru ma kalorii?
Użyj takich jakie masz, mogą być to również szklanki! 🙂
Jeden słoiczek na zdjęciu ma ok. 300kcal, lecz wszystko zależy od tego ile i jakich ciasteczek na dno użyjesz. Im więcej mniejszych porcji, tym mniejsza kaloryczność! 🙂
Mleczko kokosowe używamy całe czy samą śmietankę bez wody?
Całe 🙂
gdzie kupić chipsy kokosowe?????
Chipsy kokosowe kupuję w Rossmannie, Auchanie, Tesco, Piotrze i Pawle, Carrefourze… 🙂 Znajdziesz je albo na zdrowej żywności albo na bakaliach 🙂