Granolę, czy musli każdy z nas w domu powinien mieć! Jest to świetna alternatywa dla zdrowego śniadania, przekąski, czy deseru. Zamiast kupować sklepowe wersje granoli pełne cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszczu i soli, zróbcie ją sami! Na moim blogu znajdziecie przepisy na różne granole z piekarnika, m. in: granolę waniliową, granolę jabłkową z orzechami, granolę z rabarbarem oraz granolę orzechową. Tym razem, chciałabym zaproponować Wam ekspresową granolę z patelni! W ciągu kilku minut możecie przyrządzić pyszną granolę, bez rozgrzewania piekarnika :). Do przygotowania możecie użyć swoich ulubionych dodatków. Na co czekacie, do dzieła! 🙂
Składniki:
– 100g płatków owsianych (ok. 10 łyżek)
– 2 łyżki otrębów owsianych/żytnich
– 2 łyżki sezamu
– 2 łyżki suszonej żurawiny
– 2 łyżki chipsów kokosowych
– garść orzechów włoskich
– garść orzechów nerkowca
– 3 daktyle
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– szczypta soli
Orzechy rozdrabniamy na kawałki. Daktyle kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki (płatki, otręby, sezam, suszone owoce, chipsy, orzechy i sól) mieszamy w misce. Na patelni roztapiamy miód i olej kokosowy. Zawartość miski wysypujemy na patelnię, mieszamy i podpiekamy, aż płatki się zarumienią. Studzimy.
Smacznego!
Uwielbiam taką granolą poratować się jak nie mam czasu 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Taka granola jest bardzo smaczna 😉
świetny pomysł z granolą z patelni 🙂
Dzień dobry. Czy mogę czymś zastąpić olej kokosowy?
Np. oliwą z oliwek 🙂
Zastępuje zwykłym olejem ? i jest dobrze! To nasza ulubiona granola, robimy na bieżąco, znika w mgnieniu oka ?
I super! Bardzo się cieszę, na zdrówko 🙂
Zrobiłam dziś i muszę przyznać, że przepis jest super! Łatwy, szybki i pyszny, a do tego zdrowy. Pozdrawiam 🙂