Czy uwierzycie w to, że ostatni mój przepis na typowy, domowy chleb pojawił się w 2015? Czas to zmienić! Jestem przekonana, że w czasie kwarantanny każdy z nas poczuł się piekarzem i próbuje swoich sił w domowych wypiekach. Zanim wykarmiłam swój zakwas upiekłam parę chlebków na drożdżach, natomiast teraz, kiedy mój zakwas jest mocny to piekę tylko na nim. Cieszę się, że w końcu mam na to odpowiednio dużo czasu, bo domowe wypieki lubię najbardziej. Kombinuję na różne sposoby, z dużą ilością nasion, z otrębami, orzechami, suszonymi owocami i mam nadzieję, że uda mi się efektami podzielić z Wami. Dzisiaj pierwszy z moich kwarantannowych wypieków – chleb otrębowy. Bardzo puszysty i delikatny.
Składniki na keksówkę 28 x 9 x 7,5cm:
– 500ml letniej wody
– 400g mąki pszennej
– 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
– 80g otrębów owsianych
– 50g słonecznika
– 30g siemienia lnianego
– 30g drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
Dodatkowo: olej do natłuszczenia formy, płatki owsiane
W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 200ml letniej wody i mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki, 300ml letniej wody, otręby, słonecznik, siemię i sól, wyrabiamy. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Podłużną keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni i pieczemy chleb przez 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie chleb wyciągamy na kratkę i studzimy. Kroimy po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
Na Thermomix:
1. Do misy wkładamy drożdże, cukier i wodę, podgrzewamy 2min 30s/37°C/obr. 1.
2. Dodajemy obie mąki, otręby, słonecznik, siemię lniane i sól, wyrabiamy 3 min/interwał.·
3. Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min.
4. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Chleb pieczemy ok. 40 min.
5. Chleb wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wyciągamy na kratkę i studzimy. Kroimy po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!