W tak zimną, wietrzną i deszczową pogodę nie ma to jak powrót do domu, gdzie czeka pełny gar gorącej zupy ogórkowej! Taka zupa nie dość, że rozgrzeje jeszcze bardziej niż kubek gorącej herbaty to dostarczy wielu witamin i mikroelementów. Bogata w świeże warzywa, a bez sztucznych ulepszaczy takich jak „Ziarenka smaku”, czy „Warzywko” tym bardziej dobrze wpłynie na nasze zdrowie.
Składniki na 4 porcje:
– 800ml wody
– 250g ogórków kiszonych
– 250g ziemniaków
– 200g piersi z kurczaka
– 100g śmietany 12% lub jogurt grecki
– 3 cebule
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
– pół selera
– pół pęczka koperku
– 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego
– 1 łyżeczka masła
– pieprz
Wodę zagotowujemy wraz z domowym koncentratem bulionu warzywnego. W międzyczasie marchewki, pietruszki i selera ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku. Następnie dodajemy pokrojone lub starte warzywa i smażymy 3 minuty. Warzywa zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i gotujemy 5 minut ma małym ogniu, pod przykryciem. W tym czasie obieramy i kroimy z kosteczkę ziemniaki i dodajemy do garnka, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy starte na tarce ogórki i gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy posiekany koperek i zahartowaną śmietanę.
Smacznego!
Przepis na Thermomix:
1. Do naczynia miksującego wkładamy ogórki, rozdrobniamy 4 s/obr. 4, przekładamy do innego naczynia, odstawiamy.
2. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę, rozdrobniamy 3 s/obr. 5. Cebulę zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodajemy masło, dusimy 3 min/120°C/obr. 1.
4. Dodajemy warzywa, rozdrobniamy 3 s/obr. 5.
5. Dodajemy kurczaka, ziemniaki, koncentrat bulionu drobiowego, pieprz i wodę, gotujemy 15 min/100°C/obr. wsteczne/obr. 1.
6. Dodajemy rozdrobnione ogórki i śmietanę, gotujemy 10 min/100°C/obr. wsteczne/obr. 1. Podajemy posypane posiekanym koperkiem bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!