Intrygująca pasta słonecznikowo-sezamowa z cebulką i jabłkiem

Miałam praktyki i już po nich. Stanowczo za szybko ten czas zleciał, ale trzeba iść dalej! Jestem niesamowicie zaskoczona Waszą reakcją na poprzedni wpis. Pobił wszystkie rekordy popularności, gdzie tylko było to możliwe. Dziękuję Wam wszystkim za to i mam nadzieję, że zaskoczę Was jeszcze nie raz. Tymczasem, chciałabym przedstawić przepis na pastę, której przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a smakowo zaskoczy prawie każdego. Niektórzy mogą się zastanawiać.. co to za połączenie? Cebula i jabłko? Ależ oczywiście, taki zestaw świetnie się ze sobą komponuje, tylko spróbujcie!

Składniki:
– 1,5 szklanki słonecznika
– 0,5 szklanki sezamu
– 3 jabłka
– 2 cebule
– 1 łyżka oliwy/oleju
– 1 łyżka miodu
– pół łyżeczki cynamonu 

Jeżeli posługujemy się blenderem wysokoobrotowym, który bez problemu rozprawi się z ziarnami słonecznika i sezamu, wykonanie pasty zajmie nam chwilkę i będziemy mieć mniej roboty. Jednakże, jeśli nasz blender będzie miał problemy z ziarnami, powinniśmy zalać słonecznik zimną wodą na całą noc, a następnego dnia przełożyć na sito, wypłukać i zmiksować na prawie gładką masę. Cebule i jabłka kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Delikatnie szklimy i chwilę studzimy. Do zmiksowanych ziaren dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy do, w miarę, jednolitej konsystencji.
Smacznego!

Stop marnowaniu żywności
MJ.

12 Replies to “Intrygująca pasta słonecznikowo-sezamowa z cebulką i jabłkiem”

  1. ciekawa jestem smaku. zrobię na pewno 🙂

  2. Kupiłam ostatnio sporo ziaren słonecznika i zastanawiałam się czy da się zrobić z niego masło jak z moich ulubionych fistaszków 🙂 Teraz już wiem co zrobię! Pozdrawiam

  3. zazwyczaj robię taką zwykłą, ale tym razem postawię na dodatki skoro tak zachwalasz 🙂

  4. Kusząca! Uwielbiam takie pasty zajadać na grzankach 🙂

  5. Wygląda świetnie. Ale ile może stać w lodówce?

  6. Sezam i jabłko – to zdecydowanie do mnie przemawia! Już sobie wyobrażam jak dobrze smakuje… 🙂

  7. brzmi super na pewno wypróbuję

  8. Faktycznie pasta jest intrygująca 🙂

  9. Wygląda jak smalec 😉 i pewnie też jest pyszne, tylko że pyszne inaczej ;)a tak serio to lubię takie smarowidła.

  10. mmm… bardzo ciekawa pasta. 🙂

  11. intrygujące ! trzeba wypróbować! 🙂

Dodaj komentarz